Mala istorija mog kolena (povreda, operacija, postoperativni tok…)

Ovde ću ukratko opisati moje levo koleno (ako nečije levo stopalo može da ima svoj film, može i moje koleno da ima par postova na ovom blogu).

2002. Nezgodan doskok posle bloka (uspešnog) na nečije stopalo je prozrokovalo bolnu grimasu na mom licu i bol u kolenu. Sutradan sam došao do Urgentnog centra gde su mi stavili longetu koju sam nosio 3.5 nedelje. Posle toga je sledila rehabilitacija u Studentskoj poliklinici.

Analizirajući iz ove perspektive taj događaj, došao sam do zaključka da je tada meni pukao prednji ukršteni ligament. Naime, posle tog događaja koleno mi je postalo nestabilno i nisam smeo da se bavim nikakvim aktivnostima gde postoji promena pravca. Samo sam igrao odbojku, pećinario, planinario i trčao.
2012, novembar 22: Na Fejsu sam objavio da ću istrčati Beogradski polumaraton. Tih dana sam počeo da treniram.

April 22: Istrčao sam polumaraton i nastavio sam treninzima i posle…

Početak avgusta 2012. (verovatno 3. avgust)  Relativno nezagrejan sam radio vežbe za trkače. Iskorak napred, u stranu i nazad. Prilikom iskoraka u stranu nešto je „kliknulo“ u kolenu i ono se blokiralo (nisam mogao skroz da ga ispravim). Tog dana je meniskus počeo da puca.

3-7. avgust: par puta mi je koleno kvrcnulo (prilikom savijanja u krevetu, i prilikom nekih uvrtanja u krevetu)

Avgust 14: Trčao sam 2 puta po 1km i nije bilo nikakvih problema

Nalaz radiologaAvgust 17: Trčao sam 5km i na kraju treninga opet mi je nešto krcnulo. Ovaj put nisam mogao da odblokiram koleno i šepajući sam se vratio kući.

Avgust 18: Pregled kod ortopeda u privatnoj klinici. Dijagnostikovana lezija (povreda) prednjeg ukršetnog ligamenta, kao i inkarsenacija medijalnog meniskusa. MRI urađen istog dana je to potvrdio.

Par sati posle operacijeAvgust 21: Povratak kod privatnog ortopeda. Predložio mi je operaciju u privatnoj klinici (3000 €). Ja sam rekao da ću razmisliti i da ću mu javiti. Doktor je zvao posle par dana da me pita da li sam se odlučio. Okolo naokolo sam ga odbio.

Druga polovina avgusta: krenuo u ingenioznu proceduru vađenja zdravstvene knjižice da bih se operisao na Banjici.

Septembar 4: Na Banjici me primio dr Trbović koji mi je zakazao operaciju. Prijem zakazan za 23. oktobar.

Oktobar 23: Došao na Banjicu, ležao do petka jer nije mogao da me operiše zbog dežurstva 25. i otišao kući na produženi vikend.

Oktobar  31: Povratak u bolnicu

Novembar 1 (dan 0): Operacija.

Od sada ću da hronologiju vodim u danima od operacije. Operacija je nulti dan. Detaljnije o operaciji ligamenta i meniskusa

Dan 1: Drenovi i dalje u nozi. Dobio sam štake (1700 dinara). Ustao sam samo da ih isprobam i podesim dužinu.

Par dana posle operacije

 

Dan 2: Dren skinut i počeo sam da šetam i da vežbam
Dan 3: Šetao sam oslanjanjući se na operisanu nogu (naravno i dalje na štakama).

Dan 5: Počeo je list da me boli. To je normalno jer podliv (od uzimanja grafta) kreće da šeta. Najveći bol je prilikom spuštanja noge, tj prvih par minuta pošto krenem da šetam. Kao da krv krene u list i nema gde.

9. dan10. dan

 

Dan 8: Pušten kući (list i dalje boli)

15. dan - konci izvađeni

 

Dan 15: Vađenje konaca (list i dalje boli ali mnogo manje)

Dan 18: Bolovi u listu skoro pa nestaju. Savijam nogu više od 90 stepeni bez problema.

Dan 20: Bol u listu i dalje postoji ali mnogo, mnogo manji. Skoro se mogu oslanjati normalno na nogu.

Dan 33: Plivanje. Posle prvih 50m osetio sam blag bol iza kolena, koji je tokom plivanja nestao. Kondiciju i dalje imam. Svakim pokretom osećam da krv struji kroz nogu i skoro da osećam koliko sve to prija kolenu. Plan mi je da idem 3 puta nedeljno na bazen…

35. dan

 

Dan 35: Drugo plivanje i apsolutno me ništa ne boli. Osećaj u vodi SAVRŠEN

Ko ima stomak, može da pogleda zašto imam ovaj ožiljak ispod kolena

Planovi za budućnost

Decembar: Početak fizikalne terapije u lokalnom domu zdravlju

Decembar – april: Teretana i plivanje (prim. autora: evo ga mart, a ja nisam ni kročio u teratanu. Počeo sam da trčim i nemam nikakvih problema  )

April 2013: Istrčan polumaraton.

2016: Istrčan Njujorški maraton. (NY još nije, ali trčim 3 polumaratona godišnje, igram odbojku 2 puta nedeljno i vodim prilično aktivan život)