Rtanj detaljan opis sa mestima za parkiranje

Do sela Rtanj vodi odličan asfaltni put sa bilo koje strane da dođete. Ako dolazite iz Boljevca skrenite ka selu Ilino i posle Ilina ćete videti tablu za hotel Ramonda koji se nalazi u selu Rtanj.

Ako dolazite sa druge strane, iz Sokobanje, pratite isti putokaz.

Ako dolazite iz Paraćina, kod hotela Balašević skreećete desno na put koji vodi do sela Rtanj.

U stvari, pogledajte Google Maps i sve će vam biti jasno

Sve u svemu, kolima dolazite do Tačke 1 i tu možete parkirati. Tu je neki hotel, restoran, ali ima mesta i uz put. Moja preporuka je da na pešačenje krenete upravo odatle da biste lepo zagrejali mišiće i tetive pred malo teži teren. Teoretski kolima možete doći i do Tačke 2 i tako uštedeti 600m pešačenja po asfaltu, a ako hoćete baš mnogo da uštedite (oko 25 minuta hoda, tj. 1750m), onda preko Tačke 4 dođite kolima do Tačke 3 gde počinje staza kroz šumu. Koordinate tih tačaka su date na kraju teksta.

Kao što već sigurno znate, prvi deo uspona ide kroz šumu, a drugi deo je potpuno bez hlada (sa nešto niskog rastinja gde možete uhvatiti malo hlada).

Najveći problem samom uspona je sunce. Po putokazima kroz hladovinu (šuma) se ide oko 2h i onda još oko 1h na otvorenom do vrha. Pošto ćete provesti neko vreme na vrhu, računajte minimum 2h da ćete provesti na suncu. Mi smo uboli dan bez hladovine i temperaturu od preko 30 stepeni. Vetar malo spašava, ali bez kreme za sunčanje, kape ili marame (i dugih rukava) ne preporučujem letnji uspon.

Na izlasku iz šume ćete videti putokaz ka kafanici gde imaju hladno pivo i vodu, a cenu su bukvalno „daj šta daš“. Ipak, ponesite minimum litar ipo vode po osobi i neke slatkiše.

Kao što možete videti, uspon je konstantan, ali nije pretežak. U našoj grupi je bilo i dvoje klinaca od 6 i 9 godina koji su se bez većih problema popeli na svoj prvi vrh.

Obuća se preporučuje planinarska, mada će i patike poslužiti u slučaju suvog vremena. Naravno, đon ćete verovatno malo uništiti zbog kamenja, pa zato ipak preporučujem planinarske cipele ili patike.

U nastavku sledi par slika sa opisima.

Koordinate onih tačaka sa početka

Tačka 1 0m

Tačka 2  600m

Tačka 3 1750m

Tačka 4 skretanje sa glavnog puta

A na Wikilocu imate trek ove putanje, kao i drugih.