Pecaroška krema protiv komaraca – Szuku

Kao i svakog leta, komarci nas napadaju. Svi znamo za Autan, ali oni koji malo dublje kopaju po internetu, naišli su na već godinama poznatu pecarošku kremu z akoju kažu da je bolja od Autana. Košta oko 450 dinara i ima je u pecaroškim prodavnicama (kao i prodavnicama specijalizovanim za lov).

Naravno, sve nas zanima sastav. To teško možemo da vidimo iz slika koje su okačene na online prodavnicama, no, tu sam ja da vam prikažem deklaraciju i sve što piše na kutiji. Uzgred, iz već pomenutih slika sa online prodavnicama, ne stiče se utisak o veličini kutije u kojoj se nalazi krema. Kutija je baš mala, kao one male hidrantne kreme. 40g.

Za one koje mrzi da čitaju, piše da ne smeju deca do 13 godina da koriste kremu.

Aktivni sastojak je DEET

Our products contain DEET (diethyl-toluamide) active substance.

The DEET has long been considered the most effective mosquito- and tick repellent.

Originally it was developed in the USA for military use, and is formulated such that mosquito’s receptors are blocked form sensing human sweat, odours or CO2 emissions that attract mosquitoes.


Uputstvo za upotrebu: Naneti proizvod na one površine kože koje su najizloženije ujedima insekata i rasporediti ga trljanjem. Prilikom nanošenja na lice, voditi računa da se izostave oči, usta i uši. Ne tretirati dečije nadlanice. U zavisnosti od količine nanetog sloja, efekat zaštite traje oko 6 sati ua komarce i 3-5 sati za krpelje. Proizvod koristiti samo jednom dnevno.

Upozorenje: Proizvod koristiti samo u skladu sa uputstvom za upotrebu. Deca mlađa od 13 godina ne smeju koristiti preparat. U slučaju alergijskih promena na koži usled dejstva preparata, obavezno isprati sapunom sa dosta vode. Izbegavati kontakt sa očima, nosom, ustima i otvorenim ranama. Ne nanositi na oštećenu i od sunca izgorelu kožu! Nakon prestanka izloženosti ujedu insekata, tretirane površine kože isprati vodom i sapunom. Kosu i odeću ne tretirati gelom. Proizvod može imati štetno dejstvo na veštačke materijale, kožnu galanteriju, naočare kao i lakirane i ofarbane površine. Proizvod držati dalje od hrane i domašaja dece.

Prva pomoć: U slučaju trovanja ili neželjenih komplikacija, obavezno se obratiti lekaru i pokazati etiketu proizvoda.


Rok trajanja i skladištenje: U originalnom pakovanju uskladišten na suvom i hladnom mestu na temperaturi max. do 35C i zaštićenom od izvora toplote, proizvod je upotrebljiv 2 godine računajući od datuma pakovanja.

Aktivna supstanca: 24,8% N,N-dietil meta-toluamid

Rešenje od Zdravstvenoj ispravnosti: Br. N-2515 od 15.7.2015. IZJZ Niš

Proizvođač: Metatox Kft., H-5520 Szeghalom, Kossuth u. 8.

Tel./fax: +36-66-371-168

info@metetox.hu ; www.metatox.hu

Uvoznik i distributer: Blinker Co. doo

Vojvode Putnika 50A, 18000 Niš, Srbija

Tel. +381 (0)18 532795 – Fax +381 (0)18 562475

info@blinker.co.rs – www.blinker.rs


A evo i Bezbednosnog lista na srpskom jeziku (preuzetog sa sajta proizvođača)

Izgleda da je glavna razlika u odnosu na Autan aktivna supstanca. Ovde je to DEET, a kod Autana je Picaridin. Brza pretraga kaže da su oba uspešna i bezbedna.