Moja povreda ligamenta i meniskusa

Kratka verzija

Pre 10-ak godina sam na odbojci loše doskočio (protivniku na nogu) i koleno mi je iskočilo.  Sutradan sam otišao na Urgentni i tamo su mi stavili longetu koju sam nosio 10-ak dana.

Pre dva meseca mi je nešto kvrcnulo u kolenu i od tada je ono nestabilno. Posle 2 nedelje mi je opet nešto kvrcnulo i nisam mogao da se oslonim na nogu, pa sam otišao u privatni dom zdravlja gde mi je ortoped rekao da sam povredio ligament i meniskus, što je magnetna rezonanca i pokazala. Predložio mi je operaciju za 3000 evra, a ja sam rekao da ću se javiti ako budem odlučio da se operišem, a u međuvremenu sam otišao na Banjicu gde su mi zakazali operaciju za oko mesec i po dana.

Duža verzija

Tamo negde 2002. sam na odbojci loše doskočio (nekome na stopalo) i koleno me je zabolelo. Sutradan sam otišao na Urgentni i tamo su mi stavili longetu koju sam nosio 10-ak dana. Od tada imam problem sa kolenom.

Prestao sam da se bavim sportovima gde ima dosta promena pravaca, i nastavio sam samo sa trčanjem i odbojkom. Naravno, koleno je bilo malo nestabilno (istegnut je bio unutrašnji ligament).

Godine su prolazile, a ja sam normalno živeo (malo odbojka, pećinarenje, planinarenje, vojska…). 2011 sam odlučio da ponovo istrčim polumaraton. To sam uradio više puta 90-ih. Naravno, sad sam bio malo stariji, a ni telo nije kao nekad. Sve je bilo super, nikakvih problema nisam imao. U aprilu 2012. sam istrčao polumaraton i nastavio da se bavim trčanjem jer je to jedna super aktivnost.

Počeo sam i da radim vežbe snage za trkače i jedna od njh je iskorak u stranu. Jedne večeri sam malo preterao sa tom vežbom i osetio sam nešto u kolenu. Neki čudan višestruki klik. Nekim čudnim potezom sam vratio koleno u normalni položaj. Izgleda da je tog dana meni meniskus napukao kao i prednji ukršteni ligament. Isti klikovi su se desili još 2-3 puta u naredna 24 časa (prilikom istezanja u krevetu, kao i prilkom savijanja noge u kolenu). Ništa nisam radio par dana i noga se vratila u normalu. Naime, posle tih klikova, par sati, tj dana nisam mogao skroz da opružim nogu, kao ni da se oslonim na nju dok je opružena. Posle 10-ak dana sam otišao na probno trčanje (2 x 1km) i ništa nije smetalo. Posle 2 dana sam odlučio da se vratim dužim trčanjima (oko 5-6km). Na kraju tog dužeg trčanja sam opet osetio par klikova, ali ovog puta nisam mogao nikako da vratim koleno u normalno stanje.

Sutradan ujutru je koleno i dalje bilo neupotrebljivo, pa sam otišao kod privatnog lekara (klinika dr Ristić) gde me je ortoped pregledao i odmah posumnjao na povredu ligamenta i meniskusa, što je magnetna rezonanca i potvrdila. Lekar je predložio operaciju (3000 evra u privatnoj ustanovi).

Rekao sam mu da ću mu se javiti ukoliko budem odlučio da se kod njega operišem, a ja sam krenuo u proceduru vađenja zdravstvene knjižice. Posle par dana sam otišao na Banjicu i tamo mi je doktor  zakazao prijem u bolnicu 23. oktobra gde je trebalo da mi bude urađena artoskopija.