Trčanje zimi i po hladnom vremenu

Trčanje zimi i po hladnom vremenu

Slojevito i uz telo sintetika.

I to je to. Nije neka mudrost, zar ne?

Znam da očekujete nešto detaljnije, ali zaista, to je to!

Ipak, da zadovoljim i široke narodne mase, obrazložiću i dati par saveta za kupovinu.

Zašto slojevito i šta to znači?

Zamislite da obučete samo termo pantalone, majicu i debelu zimsku jaknu. Biće vam toplo čim izađete na minus, ali šta će se desiti kada budete krenuli da trčite? Telo će se zagrejati i za 10 minuta će vam biti vruće i krenućete da se znojite. Zeznuli ste se i to nije strašno za početnika, ali ne možete da skinete nijedan sloj odeće i da rešite problem jer ne možete biti toliko zagrejani da trčite samo u gaćama i majici duže od par minuta. Zato se treba oblačiti slojevito. Ono što je bitno da znate je da se najviše toplote zadržava upravo u prostoru između tih slojeva. Zato će vam biti toplije ako obučete 2 tanja duksa, nego jedan debeli (od istog materijala).

Jedno od pravila je i da se obučete kao za šetnju na 10 stepeni većoj temperaturi. Praksom sam zaključio da se zagrejem „na radnu temperaturu“ (glava i prsti budu vrući) za 8-10 minuta trčanja. Taj period može da se skrati ako se kod kuće odrade vežbe zagrevanja, ili preskače vijača par minuta. Za tih do 10 minuta nećete umreti, niti dobiti upalu pluća. Biće vam malo hladno u početku i to je sve.

Noge će vam konstantno raditi pa će se najviše i zagrejati, tako da je za temperaturu oko nule dovoljna trenerka ili, još bolje, helanke za trčanje. Ako je temperatura niža, ispod obući 3/4 helanke ili šorc preko.

Deo tela koji je najteže održati suvim i toplim duže od pola sata su stopala, naročito ako trčite po snegu ili vlažnoj podlozi. Postoje tanke čarape koje su baš za trčanje i koje su sintetičke. Preko njih možete obući obične sportske (pamučne čarape). Nemojte krvnički zatezati pertle jer ćete zaustaviti cirkulaciju i vrlo brzo će vam postati hladno. Nisu loše rešenje skijaške čarape. Debele su, sintetičke i pošto su dugačke skoro do kolena možete ih i malo spustiti i time dodatno ugrejati predeo oko skočnog zgloba.

20160105_125644.jpg

Gornji deo tela nije toliko aktivan kao noge, a i u njemu se nalaze svi organi, pa ga je potrebno dobro zaštititi. Naravno, što više slojeva, ali na kraju je najvažnija jakna. Jakna je deo garderobe na koji ćete morati potrošiti malo više novca (koliko? – kasnije u tekstu), ali verujte da će vam se isplatiti ako planirate da trčite zimi, ili po vetru i kiši (ni to nije problem). Ta jakna mora da bude tanka i da ne propušta vetar i kišu, ali da „diše“. To su specijalni materijali koji izgledaju kao tanka plastika, ali telo može da isparava, pa se nećete oznojiti kao da stavite jeftinu kabanicu na sebe. Umesto jakne može i malo deblji duks (ali tanka jakna je mnogo lakša).

Znači uz telo sintetička majca, pa jedan ili više tanjih dukseva i spolja jakna. Ako nema vetra i suvo je, ne treba vam jakna.

Donji veš? Najbolje je uzeti kupaće gaće (brže se suše nego pamučne), a devojke bi trebalo da izbegavaju bruseve sa sunđerima jer se od znoja mogu natopiti. Postoje sportski brusevi i njih bi trebalo posedovati.

Kapa vam, verovali ili ne, i nije neophodna. Ja preporučujem duks sa kapuljačom. Kapuljaču staviti samo prvih 10 minuta i čim se ugrejete sklonite je sa glave. Zašto? Ako se oznojite kapuljača će se natopiti i kad se završi trening nećete moći ugrejati glavu. Ovako, na kraju treninga stavite kapuljaču i možete da odradite istezanje bez smrzavanja.

Umesto kape, korisnija je ona traka za glavu koja pokriva čelo i uši. Postoje i kape specijalno pravljenje za trčanje. One su lagane, ne propuštaju vetar i brzo se suše. Mnogi se brinu da će se prehladiti jer će vam kosa biti mokra. Meni se to nikada nije desilo, a kosa mi je bila zaleđena. Moja teorija je da se ne možete prehladiti jer vam je glava topla i koža vam nikada nije hladna.

20160103_141248.jpg

Šal? Što da ne, ali postoji nešto praktičnije, a to su one kape što se istovremeno mogu koristiti i kao šal (upravo to nosim preko lica na gornjoj slici).

kapa-sal

edit 2020: Ima nešto bolje i od šala i od kape, a jeftinije je i lakše i praktičnije. BANDANA

To su one tanke marame koje se navlače preko glave. Prva i najočiglednija upotreba je kao šal. Lako je dignete do preko nosa, a kada je vruće je spustite na vrat. Drugu bandanu možete da koristite kao kapu. Postoji nekoliko načina kako da je namestite za glavu svaki ima svoje prednosti u zavisnosti od temperature (kao gusar, kao klasična kapa preko ušiju, kao pustinjska kapa, kao traka preko čela i ušiju). Izguglajte, mogućnosti su zaista velike. Ako vam postane vruće, stavite je oko zgloba kao znojnicu ili je zgužvajte pa u džep. Cena? Bukvalno gledajte najjeftiniju. Kao što vidite, imam najjeftiniju kinesku sa Aliekspresa, a imam i brendiranu Buff. Razlika u ceni je potpuno neproporcionalna razlici u kvalitetu. Kao, što vidite, neke trke daju bandanu u okviru startnog paketa.

Ostaju još rukavice. Opet ponavljam da ćete se za 10 minuta ugrejati. Tih prvih 10 minuta možete da provedete sa šakama u rukavima, a možete i obične (tanje) rukavice da stavite. Kasnije ih možete skinuti u staviti u džep (ako ga imate, jer većina opreme za trčanje ima samo male džepove u koje jedva staju i telefon i ključevi).

Ono što pravi najveći problem trkačima je vetar. A još ako istovremeno pada sneg ili kiša – onda vam je oprošteno ako ne odete na trening, ali to ne znači da je nemoguće i tada trčati, ali tada je već potrebnija bolja (skuplja) oprema i malo veća volja.

Kad smo već spomenuli skuplju opremu, da se malo osvrnemo i na finansijski momenat. Ako ste bogati, nema problema, uđite u Nike ili Adidas radnju, odete na deo za trčanje i kupite: helanke, aktivan veš, (devojke – brus za trčanje), dukseve, jaknu, čarape, rukavice, kapu, fantomku. Bićete lakši za jedno 500 evra.

Naravno, u inostranstvu ćete naići i na bolje cene i na veći izbor, ali nije sve tako crno ni ako ste u Srbiji. Postoje 2 mesta gde se povoljno može kupiti oprema za trčanje. Intersport radnji ima na nekoliko mesta i kod njih se može naći Pro Touch oprema za trčanje. Intersport često ima akcije, a ona koja se najviše isplati je 3 stvari po ceni 2. Pro Touch je i više nego duplo jeftiniji od Nike ili Adidas, ali kvalitet im je vrlo pristojan.

Neko je rekao Dekatlon i Kalenji? Imamo ga sada i u Srbiji, tako da je nikad lakše kupiti svu tu opremu za male pare.

Drugo mesto sa odličnom opremom za trčanje je H&M. Njihov odnos cena/kvalitet je još bolji nego Pro Touch i Kalenji. Kod njih postoje često popusti, a poslednji komadi se nekada mogu zaista jeftino naći. Naročito je bogat (šaren) izbor ženske opreme za trčanje, dok je muški deo manje raznovrstan.

Za manje od 1000 dinara se mogu kupiti (i u H&M i u Intersportu / Dekatlonu) sintetičke majice sa dugim ili kratkim rukavima. Helanke su 2000-4000, a duksevi do 3000. Najskuplje su jakne i one su preko 5000.

Sintetičke majice su ono što ja najviše koristim jer se mogu koristiti tokom cele godine i kad god ih vidite na akciji, slobodno ih uzmite. Sve te sportske sintetičke stvari se peru na 30 stepeni u mašini i meni već dugo traju, tako da kvalitet ne treba uopšte dovoditi u pitanje iako nisu skupe robne marke. Ako često idete na trke, onda tih majica imate već mnogo. Naročito su zahvalne trke gde se dele majice sa dugim rukavima.

Zašto sintetika, a ne fini, mekani, prijatni pamuk?

Zato što vam se pamuk nikada neće osušiti kad se oznojite i biće vam hladno zbog mokre majce. Sintetika odmah šalje znoj dalje i ostajete suvi.

Svu ovu opremu koju nabavite ne morate da nosite samo na trčanje. Kratke sintetičke majice možete nositi i na druge sportove, duge možete nositi zimi ako morate dugo da budete napolju (šetnja ili neka obaveza), helanke zimi možete nositi ispod pantalona, a možete ih koristiti i za vožnju bicikla (tada preporučujem i šorc preko jer se intimni deo treba više zaštititi zbog većih brzina).

Za kraj, par saveta. 

  • Ako započinjete i završavate trening od kuće dobro procenite koliko imate snage. Naime, najgora stvar koja vam se može desiti zimi je da morate trening prekinuti daleko od kuće jer vam sledi smrzavanje na putu do kuće. Zbog toga ja uvek nosim 500 dinara da mogu taksijem da se vratim kući (nikad nisam morao to da radim).
  • Ako kolima idete na trening ponesite rezervne čarape i patike i zamenite ih čim uđete u kola posle treninga. Peškir je isto poželjan da malo obrište kosu, ali ako ga nemate to možete uraditi i sa kapuljačom ili kapom.
  • Ako idete kolima, ugrejte ih dobro pre nego što dođete na lokaciju za trčanje. Značiće vam mnogo da ne uđete u leden auto i da grejanje brzo krene da radi.
  • U slučaju vetra, preporučujem trčanje kroz šumu. Košutnjak je idealan, ali postoje i Banjička šuma, Hajd park i još neka od vetra zaštićena mesta. Tereni na Bežanijskoj kosi to sigurno nisu 🙁 Nemojte se uputiti u Košutnjak ako je kiša padala par dana ranije jer će biti mnogo blata. U slučaju snega, Košutnjak je najbolja opcija. Možete trčati na trim stazi (1200m) ili kroz šumu (staze budu utabane i prohodne već posle par sati jer ima mnogo šetača i trkača). Beogradski kejevi uz Dunav i Savu se redovno čiste od snega, pa su i oni dobra opcija (osim što može da bude vetrovito na nekim delovima).

Trčanje zimi nije bauk. Nećete biti jedini idioti koji trče i svake godine sve više i više trkača viđam tokom treninga po bilo kakvom vremenu. Naravno, po snegu nećete moći trčati brzo kao po suvom, pa nemojte juriti rekorde već nabijajte kondiciju i snagu, pazite se povreda.

Ne zaboravite:

  • Ne postoji loše vreme, već neadekvatno oblačenje.
  • Ne postoji loše vreme, samo mlakonje.

 

Imate na ovom blogu i članak sa kompletnom opremom koju sam obukao na jedno zimsko trčanje. Evo kako to izgleda u praksi za -10 (-13) stepeni

spisak opreme