Beogradski maraton i WeRunBGD – statistika broja učesnika po polu

Beogradski maraton i WeRunBGD – statistika broja učesnika po polu

U tabelama koje slede su ukupni brojevi učesnika aprilskih beogradskih polumaratona i maratona od 2005. do 2017. godine koji su završili trke. Posebno su izdvojeni podaci po polu.


Evidentan je rast učesnika svake godine, a posebno raduje što se odnos broja muškaraca i žena menja i smanjuje procentualna razlika u broju žena u odnosu na broj muškaraca, što se naročito primećuje u polumaratonskoj trci koja  i doživljava najveći rast. Izgleda da je ipak mali skandal oko neisplaćivanja nagrada elitnim trkačima bacio malu ljagu na ovu manifestaciju, pa je prisutna stagnacija i manji pad u broju učesnika. Dodao i bih i to da je kvalitet startnog paketa drastično srozan sa izborom novog proizvođača majica, pa posle sjajnih Asics majica 2016. i 2017. dobijamo majice veoma ružnog dizajna domaćeg proizvođača Fush.

Uskoro ću objaviti podatke i za Ljubljanski maraton.

Pre Ljubljane, da se pozabavimo trkom od 10K koju organizuje Nike – WeRunBGD (WeFlyBGD).

WeRunBGD 10K

Treba imati u vidu da je ta trka besplatna, pa je masovnost sigurno veća nego kod trka gde se startnina plaća. Još jedan razlog za masovnost su odlične besplatne majice koje se dobijaju u okviru startnog paketa (koji je mnogo bolji nego na Beogradskom maratonu). I tako smo došli do toga da je 2017. broj učesnika koji su završili WeRunBGD bio veći od finišera BGD maratona (i polumaratona), a ove, 2018, je broj učesnika ubedljivo premašio BGD maraton.

10 kilometara je zanimljiva dužina. Maratoncima i polumaratoncima dođe kao odličan trening, onima koji nisu sigurni da li mogu da istrče 21km je odličan test, a onima kojima je 21km previše, ovo je prava mera. Ove godine ćemo dobiti još jednu trku (koja se plaća) na 10km, pa ćemo videti kakva će tu biti posećenost. Slede grafikoni i tabele za WeRunBGD (ista metodoogija kao za BGD maraton – gledamo samo finišere iz zvaničnih rezultata).

Odmah možemo primetiti veći procenat ženskih trkača na 10K nego na polumaratonu, a naročito na maratonu.

Rast je skoro konstantan i predviđam da broj učesnika nastavi da raste istom dinamikom (za razliku od BGD maratona gde očekujem stagnaciju, pa možda i još veći pad)