Trčanje zimi – spisak opreme – kako se obući?

Trčanje zimi – spisak opreme – kako se obući?

Bilo je već tekstova o tome šta obući kada temperatura ode u minus, pa evo sada i konkretno šta sam nosio juče na -10 (a i pre neko veče na -13).

 1. Patike. Preporučljivo je neke malo vodootpornije, ali nije neophodno. Preporučujem trčanje po utabanom snegu (npr. Košutnjak) jer ulice ako su čiste, uglavnom su bljuzgave, pa će vam patike (a i čarape i helanke) bite prljave i mokre. Još jedna prednost trčanja po snegu je što će vam patike biti čiste, kao nove, a ako je sneg utaban, neće vam biti mokre.
 2. Čarape. Ovo su neke termo (kupljene naravno na akciji). Ja ih nosim preko helanki, ali ih spustim skoro do članaka (flashdance style), tj. najviše mi greju deo malo iznad članaka. Meni nikada nje hladno na listovima, pa nemam potrebu da ih dižem do kolena.
 3. Gaće. Imam mnogo ovih slip pamučnih gaća, pa ih koristim za trening. Možda je bolje nositi kupaće gaće (slip, ili uske bokserice).
 4. Helanke (ili uska trenerka). Helanke su praktičnije, naročito ako negde upadnete u dublji sneg.
 5. Kratke ili 3/4 helanke. Kada je baš hladno, onda je ovaj sloj potreban. Može i običan šorc preko glavnih helanki, ali imam ove stare 3/4 helanke koje nosim preko glavnih i odlične su mi kada je temperatura u minusu
 6. Tanka, uska, sintetička majica sa dugim rukavima. Ima ih često u HM na sniženju. Samo da je uska. Ja nju nosim do tela, jer nemam kratku usku majicu, dovoljno dugačku da mi se ne ispasuje.
 7. Kratka sintetička majica. Još jedan sloj za trup.
  Kratke i duge sintetičke majice dobijate na trkama. Ja preferiram uske, pa obratite pažnju kada unosite veličinu pre trke.
 8. Tanak duks sa kapuljačom. Kapuljača mi najviše služi za regulisanje temperature glave. Kada osetim da mi je toplo, skinem kapuljaču. Takođe, na kraju treninga, skinem mokru kapu i stavim kapuljaču. Ovaj sloj možda i najviše greje, pa može i neki duks od polara ako ste baš zimogrožljivi.
 9. Tanka jakna za trčanje. Sintetička je pa je zato idealna ako duva vetar ili paducka sneg. Vrlo je lagana, ali je bitan sloj jer ne propušta vetar i dobro drži toplotu.
 10. Bandana ili šal. Pored toga što čuva vrat može se dići do preko nosa, pa tada greje i obraze i nos, a i greje vazduh koji udišemo. Kao i kapuljaču, i bandanu nekad skidam sa lica, kada mi je vruće. Problem sa njom je što počne da se zaleđuje (zbog toplog vazduha koji izdišemo) pa je svakih 10-15 minuta treba malo zarotirati (uvek u istom smeru naravno).
 11. Kapa ili traka za uši. Nije loše sa vremena na vreme i kapu zarotirati jer se znoji. Kada su veći napori (uzbrdice) slobodno je skinite.
 12. Rukavice. Svakome nešto drugo odgovara. Nekada su dovoljne tanke vunene, ali meni ova kombinacija najviše odgovara, a to su tanke, sintetičke za vežbanje i tanke windstopper (koje sam kupio davno na nekoj akciji, srećom je bio samo XL) preko.
 13. Termos. Ako do mesta za trčanje idete kolima, ponesite nešto toplo jer za 1h u kolima svaka tečnost se ohladi.

Najvažnija stvar pored pametnog oblačenja je da isplanirate trening tako da ga završite ili blizu kuće ili blizu kola.

Možete se natrontati već u zatvorenom prostoru i odmah krenuti sa laganim trčanjem bez zagrevanja, a možete se i zagrejati u zatvorenom, pa obući završne slojeve tek napolju. Naravno, nećete iz prve otkriti svoju dobitnu kombinaciju za oblačenje. Ja sam dosta eksperimentisao sa rukavicama (dosta puta promrzao) dok nisam ubo pravu kombinaciju.

Ako idete kolima na trening, možete poneti i rezervne patike, čarape i majicu, ali to već zavisi od vas. Ja volim da malo izblejim u kolima posle treninga, pa mi menjanje čarapa i patika dosta znači (jer grejanje ne kreće baš odmah)