Trim staza na Ušću – precizne dužine segmenata

Već skoro dve godine je ova staza za trčanje u upotrebi i zaista je najbolje mesto za trčanje u Beogradu. Osnovne podatke o njoj, kao i izgradnju sam već prikazao, a sad ću malo da smaram sa segmentima i njihovim tačnim dužinama.

Osnove sam već prikazao na slici iz navedenog članka.

Sad ćemo se pozabaviti samo sa par delova čije su dužine tačno 400m, 1000m i 2000m.

Počećemo od Juge i malog kruga od oko 400m. Sam krug ima tačno 380m, ali ako počnete i završite na kraju tog kruga dobićete tačno 400m. Slika govori više od hiljadu reči, pa zato pogledajte i sve će vam biti jasno. Počinjemo i završavamo kod zastavice i naravno idemo ka Jugi i nazad. Ovaj deo nije baš idealan za jurenje rekorda i testiranje jer je krivudav i nije baš ravan. Deo ka Dunavu je primetno niži. No, ne brinite, imamo još jedan segment od 400m.

Ako od zastavice (tj. bandere) krenemo na drugu stranu imamo tačno 2000m do glavne staze isped Muzeja savremene umetnosti

U okviru tog segmenta, imamo i segment od tačno 400m i to tačno iza SIV-a. Ovaj segment od 400m je bolji od onog prvog (kružnog) jer je ravniji i praviji. Početak i kraj su označeni betonskim stazama i na obe te tačke imamo česmu.

I za kraj, imamo segment od tačno 1000m. Taj segment počinje i završava se blizu glavne staze kod MSU, 15-ak metara pre naredne stazice od belih kamenčića, tj, od drveta najbližeg toj stazici. Imamo 150m do kružnog dela od 700m i još 150 metara nazad.

Eto, aktivnim trkačima će ovi podaci značiti. Možete ove segmente koristiti za neke intervalne treninge ili obaranje svojih rekorda na 400m, 1000, ili 2000m.

Hm, zanimljivo bi bilo naći i segment od 5000m. Sa obzirom da jedan obilazak cele staze ima 5500m, početna i krajnja tačka za 5km bi bili negde kod ove desne strelice (oko 20m pre betonske staze).

Ovih dana ću označiti tačno mesto početka i kraja kredom na ivičnjaku ili ću zabosti neki štap pored staze. Trebalo bi da je to mesto tačno uz banderu koja se tu nalazi (poslednja pre česme i poprečne staze)

Inače, neko je označavao duž cele staze crvenim sprejom na ivičnjaku dužine i to na svakih 500m, pa vam i to može značiti.