Kako ne dobiti odštetu od osiguranja

Kako ne dobiti odštetu od osiguranja

Moje mišljenje je da nije isplativo uplaćivati državi za penziju. Zato uplaćujem privatno osiguranje. Znate već ono: 20-ak godina dajete njima pare, a posle toga vi dobijete te pare plus neke kamate. U slučaju smrti neko dobija te pare (što se u slučaju državne penzije ne dešava). Kamata je na nivou štednje u banakama, ali uz tu kamatu vi ste osigurani i od nekih događaja.

Ja sam uspeo da pokidam ligament u kolenu, kao i meniskus. Taj stepen invaliditeta iznosi oko 30%, pa u tom slučaju bi trebalo da dobijem toliki procenat osigurane sume (sasvim fin iznos novca koji pokriva operaciju na privatnoj klinici, iako uplaćujem minimalnu sumu)

Veoma je važno da, ako želite da dobijete taj novac, niste povređeno mesto nekad povređivali, tj da ne postoji zapis u vašem kartonu o tome. Ako je to ispunjeno, novac dobijate (verovatno), ako ne – ne dobijate jer je u pitanju povreda koja je nastala pre početka uplaćivanja osiguranja (logično).

Ja jesam povredio to koleno pre 10-ak godina (doduše ne baš te delove, ali je to povezano). U međuvremenu su mi na studentskoj poliklinici izgubili karton, tako da je dokaz o toj povredi nestao.

Na prvom pregledu posle povrede (koji mora da se desi nekoliko dana po povredi), ja sam ortopedu rekao da sam imao manju povredu tog kolena i lekar je to uneo u izveštaj. Taj podatak sam mogao i da prećutim, ali nisam (jer uopšte u tom trenutku nisam razmišljao o naplati osiguranja).

Tek posle par dana sam se setio da mogu da tražim neke pare od osiguravajuću kuće i tad sam već posumnjao da ću uspeti novac i dobiti jer sam morao i taj izveštaj, sa prvog pregleda, (kao i snimke) da pošaljem na proveru lekarima iz osiguranja.

Naravno, odbili su me upravo zbog te rečenice iz izveštaja (baš tako piše u razlogu odbijanja). Činjenica je da ta informacije nije bila neophodna toliko ortopedu koji me je pregledao, ali ja naravno nemam šta da krijem. Te pare mi ionako ne pripadaju i da sam ih uzeo osećao bih neku grižu savesti  (doduše ne toliko veliku, jer te osiguravajuće kuće su uvek na dobitku), tako da je možda ovako i bolje.

Ako nemate problema sa savešću i ne želite da ne dobijete par hiljada evra – znate šta vam je činiti…