Staza za trčanje Ušće

Trim staza na Ušću je kompletno završena krajem leta 2018. godine. Ukupne je dužine 3300m i može se podeliti na 3 segmenta.

  • Kružni deo kod hotela Jugoslavija – 400m (tačka 1) edit: nije baš 400m, već pre negde oko 380m (tačno 400m je od tačke 4 do 5)
  • Pravac od ~2200m (2-8)
  • Kružni deo između Muzeja savremene umetnosti (MSU) i Brankovog mosta – 700m (tačka 8)

Detaljnije opise segmenata od 400, 1000, 2000 i 5000m možete videti u posebnom članku.

Stazi možete pristupiti na više mesta. Ako dolazite kolima, besplatni parkinzi se nalaze uz Brankov most i celom dužinom Save, kao i kod MSU. Tu uvek ima mesta (osim noću ili ako je baš lep vikend). Postoji parking koji se naplaćuje kod hotela Jugoslavije, a imate i zonsko parkiranje u Bulevaru trešnjinog cveta. Tu je i parking tržnog centra Ušće gde su prva 2 ili 3 sata besplatna.

Autobusima možete doći linijama koje idu preko Brankovog mosta (stanica preo puta 6 kaplara, tj, za TC Ušće), kao i svim autobusima koji idu ka Zemunu.

Ako od bilo koje tačke na stazi krenete na jednu stranu, napravite krug na kraju, pa se vratite i produžite do drugog kraja i vratite na početnu tačku, to vam je 5500m

(zato što dva puta prelazite pravac od 2200m) Za ostale kombinacije, koristite gornju sliku.

Celom dužinom staze, uz Dunav i Savu postoji šetalište, pa možete praviti razne kombinacije (zajedno sa mnogim stazama u parku kod MSU i Parku prijateljstva. Duž Bulevara Nikole Tesle postoji renovirani trotoar (sa biciklističkom stazom), tako da i tu možete trčati.

Česmi ima u izobilju uz samu trim stazu, kao i uz ostale staze (pešačke i biciklističke). Takođe je tu i javni WC (kod tačke 6) koji je zadivljujuće čist i u kome ima tekuće vode i sapuna.

Duž cele staze je postavljena javna rasveta, tako da je i noću staza zgodna za trening, što je naročito bitno leti.

Mali problem predstavljaju šetači koji se rašire po stazi, ali uz povik „PAZI“ ili „STAZA“ ili pljesak rukama, oni se sklone u stranu. Treba obratiti naročitu pažnju i na kučiće jer se nepredvidljivo kreću, a njihovi vlasnici (uglavnom) ih ne drže na povocu. Desi se i da poneki biciklista zaluta na stazu. Biciklistička staza jednim kraćim delom ide neposredno uz trim stazu i tu treba malo pripaziti.

Uz stazu postoji i nekoliko teretana na otvorenom, kao i par dečijih igrališta.

Dobrim delom drveće pravi hlad, ali treba imati u vidu da je svuda oko staze zelenilo, tako da je mnogo prijatnije nego trčati po užarenom asfaltu.

Ovo je najduža trim staza u Beogradu od tartana i uz sve sadržaje oko staze, ceo taj potez predstavlja pravu oazu uz reke gde će svako naći nešto za sebe.

Detaljniji opis trim staze

Kružni deo staze blizu hotela Jugoslavija (tj, Planet Bike-u). Kroz taj deo ide pešačka staza od kamenčića (koja vodi do raskrsnice Bulevara Nikole Tesle i Aleksinačkih rudara), a unutar kruga se nalaze dva travnata terena za fudbal. To je prostor do tačke 2.


Posle tog dela, ako se zaputimo ka Ušću i Brankovom mostu, nailazimo na betonsku stazu koja izlazi na Bulevar Trešnjinog cveta (tačka 2). Tu se nalazi i teretana na otvorenom

Dalje, nailazimo na još jednu teretanu (koju je donirao Janko Tipsarević) i veliki dečiji parkić (tačka 3)

Zatim idemo delom uz Palatu federacije (nekadašnji SIV), tj, prostor između 3. i 5. Deo staze tačno iza SIV-a (između tačaka 4 i 5) ima tačno 400m, što je zgodno za neki test.

Sledeći segment staze je uz livadu gde se održavaju koncerti, Bir fest i slične manifestacije (5-6).

Zatim dolazimo do dela gde se biciklistička staza dodiruje sa našom trim stazom i do tog spoja dolazi pored Parka prijateljstva (posle spomenika Večnoj vatri)

Došli smo do stare česme (6) gde često ima osa leti. Ovde se biciklistička staza račva na dva dela. Levi deo ide ka reci, a desni ka Bulevaru Nikole Tesle i TC Ušće.

Ovde je potrebno malo obratiti pažnju i na bicikliste i na šetače i na automobile.

Ovde ulazimo u park kod Muzeja savremene umetnosti (MSU). Toalet (besplatni) radi od 6h do 22h i redovno se održava. U ovom delu je veća gužva, naročito vikendom i često ćemo na stazi zateći i bicikliste i pešake i kučiće. Ovo je neravan deo staze. Urađen je prvi i očigledno podloga nije dobro urađena. Malo je ravnije uz ivice, ali ne treba mnogo da se brinete. Nećete uganuti zglob, a balgo neravna podloga je dobra za jačanje zglobova.

Dolazimo do široke betonske staze ispred MSU (7) i idemo dalje ka Brankovom mostu i kružnom delu (staza više nije neravna).

Ovaj kružni deo (tačka 8) je dugačak 700m, na dva mesta ga preseca betonska staza koja spaja Brankov most i centralni deo parka, a uz njega, jednim delom, ide pešačka staza od belih kamenčića.

Trenutno je trava žuta, ali verujem da će sledećeg proleća sve biti zeleno i još prijatnije i za oko i za dušu. Posađena je i nova trava uz stazu, pa čekamo da nikne. Osvetljenje je pušteno krajem decembra 2018. i noću je zaista spektakularno. Izgleda da će politika čišćenja biti takva da će se biciklistička staza čistiti, a trkačka ne. U najgorem slučaju šetalište uz reku se redovno čisti, tako da tu imamo oko 3km u jednom smeru (od Juge do Brankovog mosta), a i više ako produžimo do Zemuna.

 

Ako vas zanima kako je izgledala izgradnja ove trim staze na Ušću od Brankovog mosta do hotela Jugoslavija, pogledajte to u ovom članku.