Staza za trčanje Ušće

Krajem 2017. je park iza SIV-a, tj. od hotela Jugoslavija do Ušća počeo da se rekonstruiše. Prvo je ceo rekonstruisan park gde se nalazi Muzej savremene umetnosti (MSU) i tada smo videli patrljak nove staze za trčanje u dužini oko 300m. Moj utisak je da malo premekano i blago neravno, no nije strašno.

Slika je od korisnika @došljak sa Beobuild foruma

U pitanju je narandžasta staza u desnom delu plana  koja „udara“ u glavnu parkovsku stazu koja izlazi na MSU.

 

U levom delu parka čiji su zvanični nazivi Blok 10 (levi deo gde je kružni deo staze) i Blok 14 (veći deo, od Bulevara trešnjinog cveta do ulice Ušče) staza je trasirana, i većim delom ide uz postojeću biciklističku stazu koja je osvetljena celom dužinom.

Endomondo ruta

endomondo.com/routes/1057308926

Oko kružnog dela je postavljeno i par klupa i jednim delom ide uz šumicu, tako nije cela na suncu. Unutar tog kružnog dela koji ima tačno 400m (svaka čast projektantima na tome) su dva rukometna terena. Mali problem je pešačka staza koja seče ovaj kružni deo, no videćemo na proleće i leto da li će to biti problem.

Duž staze (i u bližoj okolini) će biti dosta česmi, a na ivici parka kod MSU se nalazi i moderan javni toalet.

Dužina tartan staze je 2000m plus kružni deo od 400m. Širina je 2m. Pošto staza zalazi u park kod MSU koji ima mnogo novih staza od betona i od rizle (beli kamenčići) mogućnosti za osmišljavanje treninga su ogromne. Jedna staza ide do stepenica na Brankovom mostu, a odatle se može nastaviti i uz reku nazad ka Ušću (najlepši deo keja, u hladu i sa pogledom na Sabornu crkvu i Kalemegdan).

Oko staze imamo i bar 4 teretane na otvorenom (dve stare i 2-3 nove).

Staza je dostupna i javnim prevozom (sve linije što idu ka Zemunu Bulevarom Nikole Tesle) ili oko 300m od stanice kod TC Ušće. Oni koji dolaze kolima mogu da plate parking kod hotela Jugoslavija ili da se besplatno parkiraju negde kod ušća (kafana Asterix i splavovi kod bici servisa ili u ulici uz kej koja ide iza MSU)

Update, Februar 2018.

Postavljeni su kablovi za osvetljenje skoro celom dužinom trim staze.

Trenutno stanje na delu gde je bila prazna livada kod hotela Jugoslavija, a sada delu sa kružnom stazom od 400m.

Update, Maj, 2018.

Grubi radovi su gotovi skoro celom dužinom (negde do spomenika Večna vatra, tj, do livade gde se održavaju koncerti i Beer Fest). Ostalo je da se postavi mekana podgloga do te tačke. Mekana podloga je postavljena na kružnom delu u delu parka ka hotelu Jugoslavija, kao i par stotina metara ka Ušću.

Na svakom ukrštanju staze sa poprečnim betonskim stazama se nalaze česme. Jedino malo brine ukrštanje sa belim stazama sa sitnim kamenčićima, pa se samo možemo nadati da će se to redovno čistiti.

Na tabli piše da je rok završetka radova kraj juna i to mi se čini realnim.