Izgradnja trim staze na Ušću

Opis završene staze za trčanje na Ušću pogledajte ovde

Krajem 2017. je park iza SIV-a, tj. od hotela Jugoslavija do Ušća počeo da se rekonstruiše. Prvo je ceo rekonstruisan park gde se nalazi Muzej savremene umetnosti (MSU) i tada smo videli patrljak nove staze za trčanje u dužini oko 300m. Moj utisak je da malo premekano i blago neravno, no nije strašno.

Slika je od korisnika @došljak sa Beobuild foruma

U pitanju je narandžasta staza u desnom delu plana  koja „udara“ u glavnu parkovsku stazu koja izlazi na MSU.

 

U levom delu parka čiji su zvanični nazivi Blok 10 (levi deo gde je kružni deo staze) i Blok 14 (veći deo, od Bulevara trešnjinog cveta do ulice Ušče) staza je trasirana, i većim delom ide uz postojeću biciklističku stazu koja je osvetljena celom dužinom.

Endomondo ruta

endomondo.com/routes/1057308926

Oko kružnog dela je postavljeno i par klupa i jednim delom ide uz šumicu, tako nije cela na suncu. Unutar tog kružnog dela koji ima tačno 400m (svaka čast projektantima na tome) su dva fudbalska terena. Mali problem je pešačka staza koja seče ovaj kružni deo, no videćemo na proleće i leto da li će to biti problem.

Duž staze (i u bližoj okolini) će biti dosta česmi, a na ivici parka kod MSU se nalazi i moderan javni toalet.

Dužina tartan staze je 2000m plus kružni deo od 400m. Širina je 2m. Pošto staza zalazi u park kod MSU koji ima mnogo novih staza od betona i od rizle (beli kamenčići) mogućnosti za osmišljavanje treninga su ogromne. Jedna staza ide do stepenica na Brankovom mostu, a odatle se može nastaviti i uz reku nazad ka Ušću (najlepši deo keja, u hladu i sa pogledom na Sabornu crkvu i Kalemegdan).

Oko staze imamo i bar 4 teretane na otvorenom (dve stare i 2-3 nove).

Staza je dostupna i javnim prevozom (sve linije što idu ka Zemunu Bulevarom Nikole Tesle) ili oko 300m od stanice kod TC Ušće. Oni koji dolaze kolima mogu da plate parking kod hotela Jugoslavija ili da se besplatno parkiraju negde kod ušća (kafana Asterix i splavovi kod bici servisa ili u ulici uz kej koja ide iza MSU)

Update, Februar 2018.

Postavljeni su kablovi za osvetljenje skoro celom dužinom trim staze.

Trenutno stanje na delu gde je bila prazna livada kod hotela Jugoslavija, a sada delu sa kružnom stazom od 400m.

Update, Maj, 2018.

Grubi radovi su gotovi skoro celom dužinom (negde do spomenika Večna vatra, tj, do livade gde se održavaju koncerti i Beer Fest). Ostalo je da se postavi mekana podgloga do te tačke. Mekana podloga je postavljena na kružnom delu u delu parka ka hotelu Jugoslavija, kao i par stotina metara ka Ušću.

Na svakom ukrštanju staze sa poprečnim betonskim stazama se nalaze česme. Jedino malo brine ukrštanje sa belim stazama sa sitnim kamenčićima, pa se samo možemo nadati da će se to redovno čistiti.

Na tabli piše da je rok završetka radova kraj juna i to mi se čini realnim.

Update – kraj juna 2018.

Dobra vest za trkače je da je staza za trčanje  između MSU i Brankovog mosta dobila nastavak.

Crveno je postojeća staza, a žućkasto je nova staza. Dužina kružnog dela je oko 700m, a „normalnog“ dela je 200m. To znači da ćemo na celom potezu od Brankovog mosta do hotela Jugoslavija imati dva kružna dela od po 400m i 700m i između deo od 2200m, tako da ako recimo krenete od MSU (gde možete parkirati kola) ka Jugi i nazad do mosta pa do MSU, možete preći 5.5km (plus što možete i više puta kružiti i kombinovati sa asfaltnom stazom uz reku).

Česme su postavljene svuda uz stazu, dobar deo je u hladu, tako da će ovo sigurno biti novo omiljeno mesto za trčanje Beograđana.

Trenutno je pod tartanom ceo potez od Juge do betonske staze koja vodi u MSU (400m krug + 2000m), a na slikama možete videti tekuće radove (žućkasto na slici gore)

Inače, ako nekoga zanima, prvo se prokopa staza u zemlji (između označenih kočića), pa se naspu krupniji kamenčići, pa se to utaba. Zatim se uz malo betona postave ivičnjaci, pa se između doda još kamenja. To se opet utaba, pa ide asfalt i preko toga mekana podloga, odnosno završni sloj asfalta za bici stazu. Na kraju se naspe zemlja sa strane.

Update – decembar 2018.

Bandere su postavljene i oko kružnog dela kod Brankovog mosta, a 28.12. je napokon puštena rasveta celom dužinom trkačke staze (kao i na svim pešačkim stazama, kao i u biciklističku stazu), čime se može reći da su svi radovi završeni. Noću je zaista spektakularno trčati, naročito po snežnoj idili, a na leto ćemo videti (moguće je da će biti mnogo insekata)

Opis završene trim staze na Ušću pogledajte ovde

Dodatak – Da li je neko drvo posečeno?

Ja tvrdim da nije. Evo snimaka od 2001 do 2017.