Predlog za izgradnju novih parkinga u Bloku 34

Predlog za izgradnju novih parkinga u Bloku 34

БЛОК 34

У Блоку 34 (између Царине и Студењака) постоји мањак паркинг места. То се може видети на аеро сликама 1 и 2, од пре 10-ак година, на којима се виде темељи још неизграђене зграде и травнате површине П1 и П2 које су и тада служиле као паркинг.

plan 1 copyслика 1
(аеро снимак од пре 10-ак година)

plan 2 copy

слика 2
(аеро снимак од пре 10-ак година)

Незавршени паркинг иза нове зграде ће имати капацитет од око 60 места док станова има више од 100. Испред зграде су паркинзи урађени (додуше фали завршни слој асфалта на прилазима), међутим они су већ запосети од „староседеоца“, тј од станара из околних зграда, што се да видети на сликама 3 и 4. (у згради је тренутно усељено око 5 станова, па логично се да закључити чији су то аутомобили).

Потенцијални проблем представља и супермаркет у приземљу зграде за који не постоје посебна паркинг места, већ се користе постојећи (недовољни) паркинг капацитети. Такође се у непосредној близини налази и дом здравља Др Ристић чији пацијенти такође имају проблем са налажењем паркинг места, па често долази до застоја у улици Народних хероја, као и у уличицама унутар блока 34.

Возила паркирана на прилазу од Студењака (код кафића Бомбоњера и Кокошињац, код пекаре ГАК и још неких локала) само отежавају прилазак из тог смера ка саобраћајници дуж нове зграде (између П1 и П2)

Површине П1 и П2 се користе као дивљи паркинг годинама и после већих киша се те површине претварају у блатњаве каљуге. На сликама 3, 4, 5 и 6 се те површине виде.

Те површине су неуређене, деца их никад не користе за игру (јер не могу од постојећих паркираних возила) па мислим да би их требало претворити у прави паркинг. Мислим да улагања нису превелика – потребно је асфалтирати постојеће блатњаве ливаде и исцртати паркинг места.

 

IMG_6523слика 3
(П1 и постојећи паркинг уз зграду)

IMG_6531слика 4
(П2 и постојећи паркинг уз зграду)

IMG_6525  слика 5 (П1)

IMG_6533слика 6 (П2)

Сличне ствари су пре неколико година већ урађене у суседним блоковима 1 и 3 (код Фонтане) и колико сам видела тамо више нико не паркира на травнате површине.

Пошто су површине П1 и П2 велике, део се може искористити и за модерно дечије игралиште / парк какве сте већ направили на више места на Новом Београду. Блок 34 има само једно дечје игралиште (иза нове зграде) међутим прилично је руинирано и препуно ђубрета, што од неодговорних станара, што од неодговорних власника кућних љубимаца (измет).

Поред наведених површина, постоји још једна велика травната површина на којој су се налазиле бараке ГП Напред. Та површина би се исто могла мало уредити. Паркинг, игралиште или вежбалиште, са садницима дрвећа, клупама, чесмом би тај простор оплеменили и направили пријатан кутак у нашем блоку где бисмо могли да проводимо слободно време са нашом децом.

Исти предлог сам пре неколико месеци послала Паркинг сервису који ме је упутио на вас, и Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Наиме површина П1 припада неком интерном тргу – Центар МЗ, а П2 спада у зелене површине, па не постоји законски основ да се на овим површинама направи паркинг.

Оно што, по мом скромном мишљењу представља проблем је што је по неком старом ДУП-а за паркирање грађана из Блока 34 предвиђена никад завршена гаража уз ауто пут. Вероватно зато не постоји довољно места у самом блоку. Из истог разлога вероватно ниједна парцела у унутар блока није предвиђена за паркинг места, па се људи паркирају где стигну, а то је нарочито изражено на поплочаном платоу поред П1 који је пренатрпан паркираним аутомобилима, па је већина плоча испуцала и представља опасност за кретање пешака.

Знам да је велики посао извршити још једну измену и допуну ДУП-а за Блок 34, али мислим да је то заиста неопходно јер је овакво стање неодрживо, нарочито кад се усели још 100 станара у нову зграду и самим тим дође још барем 100 аутомобила у наш Блок 34.

EPILOG: Predlog je uzet u razmatranje