Zabluda o plastičnim kesama

Ekološki nastrojeni prijatelji, često pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo platičnih kesa jer one zagađuju našu okolinu, jer im treba mnogo vremena da se raspadnu, pa samim tim ostaju na zemlji, lete po drveću, upadaju u usta delfiniima, morskim pticama i nalaze se na mnogim mestima gde inače ne bi trebalo da se nalaze.

Iz njihove priče ispada da je dovoljno da izbacimo plastične kese iz upotrebe i odmah ćemo živeti u čistijem, održivijem svetu, bla, bla, bla, bla, bla truć!

E pa gospodo, malko ste se za…ali (što bi rekli u Maratoncima).

Ne sporim da su kese, kao plastični proizvod sklone neraspadanju u skorije vreme. Ali pogledajte šta se nalazi u tim plastičnim kesama kad izađemo iz prodavnice. Pogledajte. Pogledajte još jednom i vidite čega tu sve ima od plastike: plastične flaše, gomila proizvoda upakovanih u plastičnu ambalažu, voće upakovano u celofan, pa razne folije koje se koriste za pakovanje artikala… Količina plastike koja se nalazi u kesi višestruko nadmašuje po vremenu raspada, po količini i po svemu ostalom štetnom tu jednu malu plastičnu kesu.

A čemu nam služe plastične kese? Evo primera iz mog domaćinstva. Ne kupujemo posebne plastične kese za đubre, već te kese iz prodavnice idealno pašu za našu kantu za đubre. Kad se kanta, tj kesa napuni, kesa se zaveže i baci u kontejner.

Drugi je problem što se kontejneri ne prazne često, što neko ne zaveže kesu za đubre, pa vetar odnese i kesu i đubre, što golubovi, psi lutalice, pa na žalost i ljudi, preturaju po kontejnerima i razbacuju đubre. Ali ti problemi nemaju veze sa upotrebom plastičnih kesa, već sa našom nekulturom.

Ja trenutno vidim mnogo više koristi od jedne plastične kese, koju za džabe dobijamo u prodavnicu, nego štete.

Mnogo veću štetu prave ostale stvari koje sam spomenuo, tako da mislim da zabrana upotrebe plastičnih kesa može imati svrhu tek kada se zabrani korišćenje plastičnih ambalaža za sve proizvode koje kupujemo.

I vrhunac apsurda je kada u Evropi, koja je kao mnogo ispred nas po ekološkoj svesti, kupite organsku hranu zapakovanu u celofan!!!