Parkiranje na Novom Beogradu – rešenja

Parkiranje na Novom Beogradu – rešenja

Ovaj tekst je izašao u Novobeogradskom magazinu u septembarskom broju i to je nastavak teksta o parkiranju na Novom Beogradu

Imao sam sreću da sam dosta evropskih gradova obišao (što peške, što automobilom) i tamo je nezamislivo videti automobil na trotoaru. Parking mesta su samo na kolovozu, a trotoari pripadaju pešacima. O parkiranju na biciklističkim stazama ili zelenilu ne bih ni trošio reči jer se za tako nešto u normalnim zemljama verovatno dobije uput za lekarsko lečenje.

Pre nego što kažem kako se problemi sa parkiranjem rešavaju u „normalnim“ zemljama, moram da neke stvari istaknem. Svi gradovi se trude da destimulišu ulazak kolima u centar grada. To se čini taksama za ulazak, pretvaranjem centralnih ulica u pešačke zone, „guranjem“ automobila pod zemlju, tj u tunele. U centru grada se koristi gradski prevoz (metro, autobusi, tramvaji…), forsira se korišćenje bicikala uvođenjem stanica gde se bicikli mogu uzeti i ostaviti. Parkiranje u samom centru je vrlo skupo. Može se na parking mestima zadržati samo sat vremena (kao naša crvena zona) i to „zadovoljstvo“ košta i do 5 evra. Garaže su malo jeftinije, ali i dalje skupe (sat je oko 2 evra pa naviše).

IMG_3914 - manje

Beograd je grad podređen automobilima. To nije lako promeniti, ali čine se neki mali pomaci. Prva stvar koja se mora učiniti je obezbeđivanje parking mesta za sve stanare. Pre par godina je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u saradnji sa Opštinom Novi Beograd napravila mnogo novih parking mesta. Ta mesta su izgrađena na zelenim površinama, ali uz maksimalno čuvanje drveća. Na prvi pogled zvuči neekološki da se zelena površina pretvara u parking, ali ono što je urađeno je savršeno. Uzeto je par metara uz uličice unutar stambenih blokova. Drveće je ostalo, neugledno žbunje je uklonjeno i umesto haosa sa parkiranjem bez reda, dobili smo uređene parking prostore. To je urađeno u Paviljonima i blokovima oko Fontane.IMG_3915 - manje

 

Ovih dana se vrše sastanci predstavnika JKP Parking servis, Sekretarijata za saobraćaj i beogradskih opština gde se razmatra izgradnja novih parking mesta. Naročito će biti akcenat na devastiranim zelenim površinama koje se već sada koriste kao parking i njihovom pretvaranju u pravi parking. Svoje predloge možete poslati i našoj opštini na telefon Servisnog centra 011 785 0 785 ili na servisnicentar@novibeograd.rs .

Pogledajte malo oko sebe. Postoje zarasle zelene površine koje su uglavnom neiskorišćene, a mora se priznati i neupotrebljive za neki kvalitetan sadržaj. Najbolje bi bilo da se one urede tako što će se napraviti nove igraonice za decu, teretane na otvorenom ili parking. Sigurno je bezbednije da su kola na jednom parkingu, a ne na svim zelenim površinama u okviru bloka i na trotoarima.

IMG_3913 - manje

Ovo rešenje ne može rešiti problem u delovima Novog Beograda gde je poslovni prostor izmešan sa stambenim (Bulevar Zorana Đinđića i okolne ulice, tržni centar u Bloku 70…). Tu je potrebno graditi nove garaže na ključnim mestima. Nadzemne, montažne, garaže na sprat su jeftinije, već oprobano, rešenje i one bi mogle da se naprave preko puta Arene iznad već postojećih, kao i kod Sava Centra. Podzemne garaže su bolja rešenja i mogu se napraviti bilo gde, tj ispod bilo koje prazne površine. To je urađeno u centru grada ispod Pionirskog parka kod gradske skupštine – znači može svuda.

Tek kad se obezbede mesta za sve stanare, zaposlene i poslovne klijente može da se krene sa rigoroznim kažnjavanjem nepropisno parkiranih. Prvih mesec dana se vozači u prekršaju mogu samo upozoravati uz obaveštenje gde se slobodna parking mesta nalaze, a zatim se prelazi na „nultu toleranciju“. Veoma je važno da ne postoji selekcija u kažnjavanju jer samo ako svi (i vozači automobila sa zatamnjenim staklima i vozači džipova) budu kažnjeni građani će se navići i neće osećati odbojnost prema novim merama.

Da ne bismo ponovo došli u situaciju da nema dovoljno parking mesta, potrebno je dobro isplanirati svaku rekonstrukciju. Imamo primer skoro završene rekonstrukcije Vojvođanske ulice čime je napravljena nova saobraćajna arterija koja rasterećuje ulicu Jurija Gagarina. Međutim, neko je prevideo parking mesta u blizini crkve svetog Georgija na Bežaniji, kao i na celoj parnoj strani gde su privatne kuće i prodavnice. Zato sada vidimo u blizini crkve vikendom kola parkirana na trotoaru, zelenoj površini i u krajnjoj desnoj traci. Takvi propusti se ne smeju više ponoviti. Pozitivan primer je hram svetog Dimitrija kod novog Merkatora gde postoji veliki parking u dvorištu iza hrama pa tamo ne možemo videti kola parkirana na kolovozu vikendom kada ima najviše venčanja i krštenja.

IMG_3864 - manje

Problem parkiranja nije nov. Ne treba izmišljati nova rešenja. Dovoljno je pogledati kako su drugi te probleme rešili i preslikati ih kod nas. U protivnom uskoro ćemo zaboraviti kako izgledaju slobodni trotoari i zelena trava, a od parkiranih automobila nećemo moći normalno da hodamo, niti će deca moći bezbrižno da se igraju.