Fitness vreća sa peskom za vežbanje – uradi sam

Ekstremni uslovi traže ekstremne mere. Teretane ne rade, vikendom smo zatvoreni u kuće, a vežbati se mora. Tegovi su skupi, vežbe sa težinom sopstvenog tela (kao ni načini da otežate te vežbe) ti nisu dovoljni. Kad bi samo imao neki teg od dvadesetak kila kojim bi mogao da otežaš iskorake ili sklekove, radiš potisak iznad glave, biceps, jednoručno veslanje u pretklonu…

Da li ste probali vežbe sa džakom punim peska? Da li ste nekada nosili neki građevinski materijal? Verovatno je neko nekada shvatio (i napravio dobar biznis)  da su građevinci (šljakeri) jaki, izvajani ljudi. Oni tu snagu nisu stekli u teretani, već upravo sa tim tonama materijala koji su u džakovima nosili.

Internet je prepun klipova sa ovim tipom vežbanja. Samo kucajte „sandbag workout“ i eto vama zanimacije.

Naravno, možete platiti nekoliko hiljada dinara, a možete iskoristiti ono što imate u kući ili u lokalnoj farbari.

Ja sam koristio vreću za šut, platnene vrećice za patike, obične kese iz prodavnice (tregerice), široki selotejp, čvršću traku (ne mora), iglu, konac, heftalicu (može i bez šivenja, pogledaj skroz dole) i gurtnu sa neke stare torbe.

vreća za šut ili neki džak, pesak, obične kese, široki selotejp i gurtna su osnovne stvari

Jedino pesak nisam imao kod kuće, ali svako u blizini ima ili neko gradilište, ili dečiji parkić sa toboganom i peskom.

U svaku platnenu vrećicu sam stavio dve, tri kese pune peska.

Naravno, možete i kese sa peskom da direktno stavljate u vreću za šut, ali ja ovih platnenih vrećica imam milion (na svakom maratonu se dobije takva vreća) i time sprečavam potencijalno pucanje kese prilikom vežbanja i rasipanje peska po kući.

Zatim stavite upakovan pesak u vreću za šut i dobro ga sabijete na dnu. Zatim urolate ostatak vreće preko donjeg dela sa peskom i izlepite lepljivom trakom. Trudite se da baš stisnete vreću dok je oblepljujete sa svih strana. Ne zaboravite da je oblepite i po dužini, a ne samo po širini.

 

I to je to. Dobili smo vreću od 20kg.

Već sada možete da radite mnoge vežbe sa njom, ali broj vežbi ćemo povećati ako napravimo ručke od gurtne.

Gurtna mora da se lepo nategne oko duže ose vreće. Znači, odredite dužinu tako da se jedva natakne oko vreće. Običnim koncem i iglom spojite krajeve gurtne i prošijte celom dužinom. Naravno, možete i dati krojaču da vam to uradi, ali zaista nije potrebno. Za deset minuta ćete uz gledanje TV-a napraviti sasvim dobar spoj. Ja sam taj spoj dodatno ojačao heftalicom.

edit: dole sam opisao kako ovo možete uraditi i bez igle i konca i da čak bude sigurnije i lakše za napraviti.

Sledi učvršćivanje gurtne (mada već sada ona stoji sasvim čvrsto i neće skliznuti tako lako) selotejpom. Veoma je važno da ovo uradite u prvom sloju selotejpom, a ne sivom trakom. Naime, siva traka se lako cepa po širini, pa će se pocepati čim uhvatite gurtnu. Pošto odradite dva kruga običnim selotejpom za pakovanje, možete preko staviti sivu traku.

Lopta pored služi da shvatite koliko je ova vreća velika.

To je to. Imamo ručku po sredini i sa strane. Ako imate dovoljno gurtni, možete napraviti još dve ručke tačno na mestu gde ide siva traka. Možete i sašiti „kostur“ od gurtni i time još više učvrstiti spojeve.

Srećno vežbanje

Updejt: Dodatne ručke možete napraviti i sa malim parčićima gurtni. Slika govori više od hiljadu reči i sa ovim ručkama možete raditi dvoručni biceps pregib, a možete i dvoručno veslanje u pregibu ako ste baš početnik ili slabije građe.

Ovo me je podsetilo da i na ovaj način možete spojiti glavnu gurtnu (onu što sam šio i heftao). Ovaj spoj je čak i čvršći (jedino što je malo ružniji). Na engleskom se zove Water knot i evo kako se vezuje. Vi naravno vezujete dva kraja iste gurtne.