Parkiranje, garaže i zone u Beogradu

Parkiranje, garaže i zone u Beogradu

Ako morate da idete u centar Beograda kolima, pripremite se na gužvu. Olakšaćete sebi i drugima posao ako se parkirate u nekoj od garaža i parkirališta. Naime, u centru grada možete parkirati maksimum 1, 2 ili 3 sata (u zavisnosti od zone). Ako planirate da se zadržite duže, jedino rešenje su garaže i parkirališta. Tamo možete parkirati koliko hoćete i plaća se po započetom satu.

zone_stubovi Trenutne cene po zonama (po započetom času) su

  • 1. (crvena) zona (1h max) 56 dinara
  • 2. (žuta) zona (2h max) 48 dinara
  • 3. (zelena) zona (3h max) 41 dinar
  • Garaže i parkirališta oko 80 dinara (+-20)

Plaćanje se vrši SMS-om u kome napišete vašu registraciju (bez razmaka i kvačica) slanjem na broj 9111, 9112, ili 9113, gde poslednji broj predstavlja zonu u kojoj se nalazite. Ako ne znate u kojoj ste zoni, pogledajte boju obeleženog parking mesta ili potražite tablu na početku ulice. Ako nemate „srpski“ broj, moraćete da se potrudite da nađete kontrolora i da od njega kupite kartu (par dinara skuplje).

U užem centru grada nikada nećete biti udaljeniji od 700m od neke garaže. Peške se ta razdaljina prelazi za 10-ak minuta. Ako tražite mesto u nekoj od zona često ćete se vrteti duže od tih 10 minuta. Jedino ako imate baš mnogo sreće naći ćete mesto na 1 minut hoda od vašeg odredišta.

Kazna za parkiranje na obeleženom mestu u nekoj od zona, ako ne platite je 1870 dinara i zbog pravno tehničkih zavrzlama se ne zove kazna, nego dnevna karta. Na mnogim forumima je opisano zašto je neustavno naplaćivati takvu vrste karte, pa ako imate advokata i živce slobodni ste da ne platite kartu.

Ako ne platite kartu, uvek možete da se nadate da će Parking servis izaći u susret neplatišama (i tako zviznuti jedan lep šamar ljudima koji plaćaju na vreme) i omogućiti otplatu duga sa olakšicama.

Priča se nešto da se neće moći registrovati auto ako postoji neka kazna, ali dok se sistemi umreže to neće moći da se uradi. Trenutno oni koji su uzeli auto na lizing moraju da plate kazne jer su lizing kuće nekako umrežene sa parking servisom.

Na sajtu Parking servisa možete interaktivnu mapu sa njihovim parkinzima, garažama i zonama kao i koristan spisak ulica po zonama

VAŽNO

JKP Parking servis ne odgovara ako vam nešto nestane iz automobila, zato sve važne stvari ponesite sa sobom!

Ko koristi Google Earth može da preuzme dokument koji sam ja napravio sa lokacijama svih garaža i parkirališta u Beogradu. (dodao sam i par privatnih parkinga gde je cena slična).

U Google Maps (maps.google.com) možete videti istu mapu

ps: Parkiranje je besplatno u zonama posle 21h do 7h ujutru i od subote u 14h do ponedeljka u 7h.

Po pisanju Politike u planu je otvaranje novih javnih garaža što je odličan potez. Možemo se samo nadati da će u nekim ulicama potpuno zabraniti parkiranje na trotoaru i kolovozu.

Broj parking mesta u budućim podzemnim garažama

756 – Studentski trg (tri ili više etaža)

350 – Skerlićeva ulica (dve etaže)

352 – Đeram pijaca (dve etaže)

247 – Kosovska ulica (dve etaže)

Potencijalne lokacije za podzemne garaže

– U drugoj fazi predviđamo izgradnju podzemnih garaža na još petnaestak lokacija, prema istom modelu javno-privatnog partnerstva. Tehničko-ekonomska i saobraćajna analiza urađena je za sedam objekata– najavio je Vesić. Radi se o sledećim lokacijama:

1. Masarikov trg, Zemun – 200 mesta, dve etaže

2. Ulica Svetozara Markovića – 320 mesta, dve etaže

3. SC „Pinki” – 220 mesta, jedna etaža

4. Pasterova ulica – 357 mesta, minimum dve etaže

5. Ugao Pasterove i Deligradske ulice – 230 mesta, dve etaže

6. Ulica Sonje Marinković – 200 mesta, minimum dve etaže

7. Pijaca „Banjica” – 120 mesta, jedna etaža

Izvor Politika