Brankin gradski bicikl (city bike)

Brankin gradski bicikl (city bike)

Za vožnju po gradu najbolje rešenje je city bike, tj bicikl koji je svojim ramom i ostalim komponentama predviđen upravo za to.

Zaboravite na pogrbljen položaj u vožnji. Taj položaj je dobar kad vozite trke zbog aerodinamike.

Na gradskom biciklu sedište je malo šire i udobnije (takva sedišta su predviđena za uspravniji položaj – grubo pravilo je: što je sedište uže, predviđenije je za horizontalniji položaj trupa).

Volan je malo zakrivljeniji (kao kod Ponike) čime se vaše telo nalazi u prirodnijem položaju.

Gepek je masivan i na njega možete, bez problema, staviti šta želite. Kad bi kod nas mogle da se gupe specijalne torbe koje se mogu zakačiti sa strane, gde bi nam kraj bio… (ne mislim na džombaste bisage)

Preporuka je staviti korpu na volan. Umesto korpe možete staviti specijalnu torbicu u koju možete staviti gomilu sitnica (ključeve, mobilni telefon, novčanik…), atakva torbica je zgodna, jer je možete skinuti sa bicikla i poneti sa sobom.

Naravno, na bezbednost, tj vidljivost vašeg bicikla ne smemo zaboraviti, pa je tu dinamo sistem osvetljenja, koji radi prilično glatko i ne pravi preveliki otpor.

Neki gradski bicikli, dolaze sa „kontrom“, tj bez menjača. Takvo rešenje je ok za ravničarske gradove (kao gradovi u Holandiji), ali za Beograd, ipak preporučujemo menjač. Ne treba na neka skupa grupa (Deore, XTR, X9, X0…). Obična Acera, ili Altus će vršiti posao.

Odeća za bicikl – takvo nešto ne postoji kod ovakvih bicikala. Poenta je da niko ne provali da ste upravo sišli sa bicikla. Zaboravite na biciklističke dresove i ostale stvari. Obucite se kao da idete u grad (a kako biste se drugačije obukli?) Nećete zaprljati nogavice od pantalona jer ovi bicikli uvek dolaze sa zaštitom za lanac.

Obavezno nabavite neki sistem zaštite. aboravite na tanke sajle i šifre. Zaštita mora odmah da odbije potencijalnog lopova. Što veći lanac i katanac će zaštititi vašeg ljubimca.

Uz ovakav bajs lakše ćete dolaziti do željene destinacije, nećete se gužvati u prevozu, nećete morati da razmišljate o mestu za parkiranje i bićete faca! Da li sam spomenuo da je ovakav vid transporta jeftiniji i zdraviji?

Pričajte vi šta hoćete, ali sledeće godine ja kupujem jedan isti ovakav sebi.

Izgleda šašavo, ali leđa mene više ne bole (kao ni dupe)…