Nesreća na Adi huji – ko je kriv?

Nesreća na Adi huji – ko je kriv?

U subotu rano ujutru u pola 4, kod Ade huje su troje mladih izgubili živote kada je njihov auto sleteo u Dunav.
Ne bih sada teoretisao da li je kriva mladost vozača (19 godina), neimanje vozačke dozvole ili pijanstvo (3 puta više alkohola u krvi nego što je propisano zakonom)?

Da li su krivi roditelji što su dali sinu „jak“ auto (BMW kupe), ili što dozvoljavaju deci (svi su bili sličnih godina) da ostaju u „provodu“ do zore?

Ne bih se ni pitao kako su uspeli da kolima pređu deo od centra grada do Ade huje i da ih nijedna patrola ne zaustavi da provere nivo alkohola u krvi. Naime, to veče se slavio sveti Arhanđel, 2. po brojnosti slava u Srba, pa bi se dalo očekivati da na svakom uglu stoje patrole.

Ja bih se zadržao na putu ka Adi huji, tj do lokala gde su ovi mladi ljudi krenuli u pola 4 ujutru. Do te kafane se stiže tako što se iz Višnjičke ulice (koja ide od Pančevačkog mosta ka Višnjici) skrene levo ka Dunavu.

ada-huja-prilazni-put-5 ada-huja-prilazni-put-7 ada-huja-prilazni-put-8ada-huja-prilazni-put-6

ada huja prilazni put

Kao što vidite, to je jedan uzak put bez ijednog saobraćajnog znaka

ada-huja-prilazni-put-3ada-huja-prilazni-put-4

Na kraju tog puta se nalazi Dunav. Ne postoji nijedan znak koji govori da je tu kraj puta, nijedan ležeći policajac da upozori. Ne postoji nikakva prepreka koja će makar da pokuša da zaustavi auto, ako vozač ne primeti da ispred njega nema ništa. Ako na to sve dodamo probleme koje sam gore nabrojao, ovakva nesreća se morala desiti jednog dana.

Troje mladih je preživelo tako što su nekako isplivali iz automobila, ali troje nije bilo toliko srećno.

Da li je Beograd put bio dužan da bolje obezbedi ovaj put? Evo šta na njihovom sajtu piše da oni rade

JKP „Beograd put“ je javno komunalno preduzeće za projektovanje, izgradnju i održavanje ulica i puteva. JKP „Beograd put“ je osnovala Skupština grada Beograda 1953. godine kao direkciju za puteve grada Beograda. Od 1975. godine Direkcija za puteve je prerasla u RO „Beograd put“, a od 1990. godine dobija status Javnog komunalnog preduzeća. Osnovna delatnost kroz proteklih šest decenija, a i danas je održavanje ulica i puteva Beograda.

Danas JKP „Beograd put“ ima oko 1250 zaposlenih.“Beograd put“ održava oko 4000 gradskih ulica približne dužine oko 2.000km, zatim 630km regionalnih i 550 km lokalnih puteva na teritoriji grada Beograda, 500 semaforizovanih raskrsnica, 120.000 saobraćajnih znakova i brine o 400 mostova. Za sve to su osposobljeni i ljudski i mašinski kapaciteti. Preduzeće angažuje slobodne kapacitete na tržištu. Realizuje izmene u režimu saobraćaja i vodi računa o odvijanju saobraćajnih tokova u gradu koji su u nadležnosti gradskog Sekretarijata za saobraćaj. Saobraćajno i preprekama za masu realizuje obezbeđenje svih masovnih i drugih događaja u organizaciji ili uz podršku Skupštine grada i većinu drugih manifestacija u gradu.

U okviru Beograd puta postoji  i Sektor za saobraćajnu delatnost koji se bavi postavljanjem i određivanjem signalnih sistema

Sektor za saobraćajnu delatnost se bavi postavljanjem i određivanjem signalnih sistema na putevima, održavanjem saobraćajne opreme, horizontalne, vertikalne, semaforske i svetleće signalizacije. Tokom eksploatacije saobraćajne signalizacije, prati i daje tehnička rešenja poboljšanja signalizacije i odvijanja saobraćaja.