Skidanje gripova (ručki) sa volana bicikla i stavljanje novih

Odavno nisam bio toliko oduševljen novim saznanjem kao ovim. Uvek sam se mučio kad sam skidao gripove sa volana bicikla. Na kraju sam hteo da vidim šta Google ima da kaže na tu temu i naravno nađeno je pravo rešenje.

Potrebni su vam nezaobilazni WD-40 (sa cevčicom),  mali šrafciger „sa minusom, tj linijom, tj ne krstasti), nešto tanko i dugačko (npr žbica, ali može i bez toga) i LAK ZA KOSU (ili alkohol – pogledaj komentar ispod)!

Prvi korak možete preskočiti, ali kad se već petljate oko ručki, onda pomerite i ručice menjače i kočnice kad sredini volana da biste dobili bolji prilaz ručkama (gripovima).

Ugurajte šrafciger između volana i gripa, pa zatim tu isto ugurajte i žbicu celom dužinom ručke (može da radi i bez žbice).

Pored žbice, tj šrafcigera ugurajte i cevčicu od WD-40 i štrcnite malo.

Izvadite šrafciger i žbicu (spremite salvetu jer će malo WD-40 da iscuri) i polako okrećite ručke. Trebalo bi da skliznu prilično lako. Zatim obrisite volan jer je masan od WD-40 (pošto ste pomerili ručice menjača i kočnice eto vam prilike da obrišite ceo volan).

Uzmite novi grip, uštrcajte unutra lak za kosu i dok se lak ne osuši navucite grip na volan. Za koji minut će se lak osušiti i grip će biti čvrsto zalepljen za volan. Naravno i ovako zalepljen grip se lako skida već opisanom metodom.