Za šta se tereti vlasnik Vikiliksa? Silovanje?

Za šta se tereti vlasnik Vikiliksa? Silovanje?

Sve ovo oko vlasnika Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijana Asanža (Julian Assange) postaje malo smešno.

Vikiliks je objavio diplomatkse prepiske između Stejt departmenta i američkih ambasadora i time izgleda nije prekršio nijedan zakon, jer američki pravni stručnjaci još uvek nisu našli pravni osnov za njegovo hapšenje (živeo Prvi amandman).

Tekst sa BBC Serbian

Amerika traži pravni osnov za sudjenje Asanžu

U medjuvremenu, Amerikanci grozničavo tragaju za pravnim osnovom za podizanje optužnice protiv Asanža.

Profesor prava na univerzitetu Džordž Vašington, Džefri Rozen, smatra da će takav osnov teško naći:

„Najviše se pominje jedan zakon iz 1917. godine koji se odnosi na špijunažu. Bilo bi, međutim, izuzetno teško da se po tom zakonu podigne optužnica, i to iz nekoliko razloga. Najpre, tiče se podataka vezanih za odbranu zemlje, a depeše do kojih je došao Vikiliks su diplomatske i tiču se Stejt departmenta. Drugo, pomenuti zakon nalaže da je optužena osoba svesna da nanosi štetu odbrani zemlje. Najvažnija prepreka je, međutim, sloboda govora, zagarantovana Prvim amandmanom. I konačno, do sada se nije dogodilo da je prenosilac informacija kažnjen zbog njihovog objavljivanja – uspešno su sudski gonjeni samo izvori zaštićenih informacija.“


Američke vlasti su poprilično trapavo reagovale na ovu aferu, smatra profesor Rozen:

„Vrlo jaka američka tradicija slobode govora im, naravno, ne ide na ruku, ali vidi se i da ne znaju šta žele. S jedne strane, prete da će tužiti Asanža, a ne donose zakone koji bi to omogućili. Rekao bih da je Barak Obama razapet između zagovornika građanskih sloboda u svojoj administraciji, i struje koja bi po svaku cenu da strpa Asanža u zatvor. Mislim da državnom tužiocu Holderu ovih dana nije lako.“ “

Međutim, slučajno ili ne, Šveđani su se setili da je on svojevremeno optužen za silovanje u njihovoj zemlji. OK, ali šta je silovanje po Švedskom zakonu?

E tu dolazimo do super priče (ako je ona istinita).

Evo šta Dojče Vele kaže

„Džulijen Asanž nije uhapšen zbog rada Vikiliksa, već na osnovu optužbi za silovanje. Asanž je sredinom avgusta, prema medijskim izveštajima, održavao vezu sa dve Šveđanke koje jedna o drugoj nisu znale ništa dok nisu saznale sve. Zatim su se udružile, razmenile iskustva koja su imale sa njim, i rešile da odu u policiju. Tamo su prijavile silovanje koje to zapravo nije bilo, ali su naglasile da Asanž, iako nije primenio nikakvo nasilje, gaji neobično mišljenje o ženama. Državna tužiteljka koja je saslušala obe dame najpre je izdala nalog za hapšenje zbog silovanja – jer je silovanje u Švedskoj širok pojam – a zatim ga za manje od 24 sata povukla. Nalog je obnovljen tek u novembru, i na osnovu njega je Asanž danas i uhapšen.“

Sledi članak sa index.hr koji objašnjava hronologiju tih silovanja:

„Priča započinje 11. kolovoza ove godine, kada je Assange stigao u Stockholm. Osnivača WikiLeaksa u Švedsku je pozvao Bratski pokret, politička stranka lijevog centra s kršćanskim predznakom, koji je organizirao seminar o ratu i ulozi medija u ratnim zbivanjima. Assange je bio jedan od govornika.

Anne Ardin, članica stranke, bila je njegov kontakt u glavnom gradu Švedske. Anne je izuzetno atraktivna žena, u ranim tridesetima, koju poznanici opisuju kao „radikalnu feministicu“. Na lokalnom sveučilištu gdje je bila zaposlena kao asistentica bila je posebno poznata upravo po borbi protiv seksualnog zlostavljanja i rodne diskriminacije. Assange i Ardin se prije njegovog dolaska u Švedsku nikad nisu susreli. No, telefonskim i internetskim kontaktom dogovoreno je da će osnivač WikiLeaksa za vrijeme boravka u Stockholmu boraviti u njenom stanu. Assange je u stanu trebao biti sam; Ardin je trebala boraviti kod svojih roditelja izvan grada.

Međutim, Anne se kući vratila prije vremena, te očekivano zatekla Assangea u svom stanu. Objasnila mu je da se morala vratiti ranije, te je u kratkom razgovoru dogovoreno da im nije problem dijeliti prostor do kraja njegovog boravka u Švedskoj. Iste večeri otišli su u restoran na večeru. Po povratku u stan imali su seksualni odnos. Ovo su činjenice koje niti jedna od dvije strane ne osporava.

Važnost puknutog kondoma

Kao što ćemo uskoro uočiti, vrlo je važno zabilježiti da je za vrijeme seksa pukao kondom. Assange tvrdi da se to dogodilo slučajno, a Anne smatra da je on to učinio namjerno. Julian i Anne idućeg su se dana nastavili normalno družiti, a ona je tu večer u svom stanu čak i organizirala tulum njemu u čast. Tada još nije znala da je Assange tog istog dana upoznao Sofiju Wilen, s kojom se tijekom dana zbližio i s kojom će je uskoro „prevariti“.

Assange je upoznao Wilen na predavanju koje je održao u sjedištu Švedske trgovačke komore. Sjedila je u prvom redu u uočljivom rozom puloveru, nakon čega se Assangeu i njegovim prijateljima pridružila na ručku. Svjedočanstva kako je do toga došlo variraju: neki tvrde da je Sofia sama zatražila od Assangea da im se pridruži, a drugi da ju je on pozvao. No, svi se slažu da je osnivač WikiLeaksa tijekom druženja vidno flertovao s djevojkom. Nakon ručka zajedno su otišli u kino, te se još neko vrijeme družili u parku. Wilen je policiji kasnije kazala da su već tada „bili intimni“ (ali nisu još stupili u seksualni odnos) i da joj je „Assange“ rekao kako ga privlači.

Don Juan Assange: Dvije Šveđanke u dva dana

Kad je pala noć, Assange se morao vratiti u Annin stan na tulum koji je za njega organizirala, dok se Sofia vlakom vratila kući u Enkoping. Iste te večeri čuli su se telefonom: Assange je nazvao Sofiju, a ona se odmah nakon toga pohvalila prijateljicu kako nešto „kuha“ s najpoznatijim svjetskim zviždačem. Prijateljice su je savjetovale da preuzme inicijativu jer je „lopta na njenoj strani terena“.

Iste te večeri Assange je bio u krevetu s Annom, koja je i dalje očito uživala u njegovom društvu. Oko 2 sata ujutro na Twitteru je napisala da „sjedi na otvorenom i smrzava se s najboljim ljudima na svijetu“. Tu poruku kasnije je pokušala izbrisati, ali nije bila dovoljno temeljita. Tulum u Anninom stanu događao se u nedjelju navečer.

U ponedjeljak Sofia je nazvala Assangea i dogovorila sastanak s njim u Stockholmu. Zajedno su se vlakom vratili do njene kuće u Enkopingu. Ona mu je platila kartu jer kod sebe nije imao gotovine, a rekao joj je da ne želi koristiti kreditnu karticu „da mu ne bi ušli u trag“. Nakon što ga je dovela kući, Sofia je imala seksualni odnos s Assangeom. U svom policijskom iskazu posvjedočila je da je Assange prvi put kad su se seksali nosio kondom. Nagovorila ga je da prespava kod nje i ujutro su ponovo imali spolni odnos. Drugi put Assange nije nosio kondom.


Kako su dvije žene shvatile da ih Assange „žonglira“

Wilen je kasnije u više navrata tvrdila da je bila uzrujana jer je tražila od njega da stavi kondom, što on nije želio učiniti. Istog dana Assange se vlakom vratio u Stockholm. Dio rekonstrukcije koji slijedi malo je mutan, jer ga mogu potvrditi samo navodne žrtve silovanja. No, pretpostavlja se da je Sofia nazvala Annu, koju je ranije upoznala (obje su članice stranke Bratski pokret) i znala je da Assange boravi u njenom stanu u Stockholmu. Sofia je priznala Anni da je spavala s Assangeom bez zaštite i kazala da ju je strah trudnoće ili spolnih bolesti.

U tom trenutku Anna je shvatila da je šef WikiLeaksa cijelo vrijeme žonglirao između njih dvije. Možemo s priličnom sigurnošću pretpostaviti da je bila ljubomorna i ljuta. Možda mu se željela osvetiti. Priznala je da je i ona imala spolne odnose s Assangeom. Razgovor između Anne i Sofije odvijao se u utorak. Anna tvrdi da je istog dana tražila od Assangea da napusti njen stan. On tvrdi da ga je to zatražila tek tri dana kasnije, u petak.

Kako bilo, tog petka, 20. kolovoza, Anne i Sofia zajedno su otišle u policijsku stanicu u Stockholmu. Tražile su savjet na koji bi način Sofia mogla podnijeti prijavu protiv Assangea. Anne je kazala da je došla samo dati podršku svojoj mlađoj kolegici, ali na kraju je policiji ispričala da je i ona spavala s Assangeom. Ispričala im je i za detalj oko puknutog kondoma i kako sumnja da je to Assange napravio namjerno. Policajki koja je vršila saslušanje to je bilo dovoljno da zaključi kako obje žene imaju osnovu za podnošenje prijave: Anna za seksualno zlostavljanje (ako je Assange namjerno uzrokovao puknuće kondoma), a Sofia za silovanje (ako je Assange odbio staviti kondom nakon što ga je više puta to zatražila).

Optužnica odbačena pa opet podignuta

Policajka je pozvala dežurnu tužiteljicu Mariju Kjellstrand, koja se složila da postoji osnova da se Assangea osumnjiči za silovanje. Idućeg dana, u subotu, Anne je opet ispitana nakon čega je u Stockohlmu pokrenuta potraga za Assangeom. Nisu imali uspjeha. U nedjelju je priča već procurila u medije i novinari diljem svijeta počeli su pisati o navodnom silovanju za koje se tereti osnivač WikiLeaksa. U tom trenutku istražitelji su shvatili da u rukama imaju „vrući krumpir“ i željeli su ubrzati slučaj. Sva dokumentacija odmah je poslana glavnoj tužiteljici koja je, bez puno razmišljanja, odbacila optužbe. Zaključila je da nema dovoljno temelja da se Assangeu sudi zbog silovanja, te da se, ako se išta protuzakonito i dogodilo, radi o sitnim prijestupima.

Anne Ardin, međutim, time nije bila zadovoljna. Obratila se novinarima i izjavila: „U oba slučaja seksualni je odnos od samog starta bio sporazuman, ali kasnije se pretvorio u zlostavljanje“. Isto tako, Ardin se odmah potrudila demantirati nagađanja da se radi o međunarodnoj zavjeri protiv Assangea, koja su se već tada pojavila: „Optužbe mu nije namjestio Pentagon niti itko drugi. Odgovornost za ono što se dogodilo meni i drugim djevojkama mora snositi čovjek koji ima iskrivljen pogled na žene i koji ne zna što znači riječ ne“. Njene tvrdnje, međutim, diskreditiraju poruke na Twitteru koje je kasnije pokušala obrisati, kao i post na blogu u kojem je (prije nego je upoznala Assangea) opisivala kako će se osvetiti muškarcu koji je prevari.

Kad su uvidjele da ih pravosuđe ne shvaća ozbiljno Ardin i Wilen tražile su pomoć od Claesa Borgstroma, odvjetnika koji se specijalizira upravo za takve slučajeve i koji je veliki borac protiv spolne diskriminacije. Od Borgstroma su tražili da pokuša redefinirati i proširiti pravni termin silovanja, kako bi što više silovatelja bilo izvedeno pred sud. Borgstrom je krenuo u pravnu borbu koja je rezultirala ponovnim otvaranjem slučaja, ali ne u Stockholmu, već u Gothenburgu. Rezultat je stigao u vidu raspisivanja tjeralice za Assangeom, a zatim i njegovog uhićenja. Švedska traži njegovo izručenje. A onda je Amerika – s kojom Švedska ima sporazum o izručivanju – tek par koraka daleko.“

Evo šta je RTS našao o jednoj od Šveđanki

„Jedna od Asanžove dve navodne žrtve silovanja je Ana Ardin, levičarka i feministkinja, koja je bila aktivna u švedskoj organizaciji koja se zalaže za svrgavanje režima Fidela Kastra.

Ana Ardin je napisala nekoliko članaka protiv Kastrovog režima, a pristalice osnivača Vikiliksa smatraju da su njene veze sa tom organizacijom očigledni dokaz umešanosti Amerikanaca.

U komplikovanom objašnjenju veza SAD i Ane Ardin, navodi se da je jedan od lidera te organizacije, Karlos Alberto Montaner, čovek blizak Luisu Postadi Kariljesu, koji se još od desanta u Zalivu svinja, navodno, nalazi na platnom spisku CIA.“

Amerika se sve vreme pravi mutava.

Tekst sa B92

SAD „se ne tiče“ hapšenje Asanža

7. decembar 2010. | 20:01 | Izvor: Beta
Vašington — Hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža „u ovoj fazi“ je bilateralno pitanje Velike Britanije i Švedske, kaže portparol Stejt departmenta Filip Krouli.

„Naša istraga se nastavlja, a što se tiče njegovog hapšenja, u ovoj fazi to je pitanje između Britanije i Švedske“, rekao je Krouli.

On je naveo da Vašington ne interesuje ono što se sa Asanžom dogodilo.“