Naopake stvari u Srbiji

Naopake stvari u Srbiji

Neke stvari u ovoj našoj zemlji su stvarno naopake.

Isplati se biti neplatiša.

Imali smo slučaj da se Elektrodistribucija žali kako imaju mnogo „neplatiša“. Zbog toga što ne mogu da naplate nagomilane račune su predlagali povećanje cene struje! Zatim su dali olakšice neplatišama da otplaćuju dug na rate. Em nisu plaćali, em im sada daju na rate. Ispade da su bili ludi oni koji su plaćali na vreme!

Jeste li ikad bili uhvaćeni bez karte u gradskom prevozu u Beogradu? Posle par meseci bi vam došla kazna na vrata. E pa ako ste je platili na vreme ispali ste neviđena budala. Zašto? Zato što je par meseci bila „akcija“ koja se zaista isplatila (i koja je bila dosta reklamirana). Naime, ako ste imali do 3 kazne, plaćanje 1000 dinara vas je oslobađalo krivice, 4-9 kazni je bila još bolja ponuda – 2000 dinara, a preko 10 kazni – 3000 dinara. Koliko se sećam ako ste platili na vreme jednu kaznu, to vas ej koštalo 1500 dinara. Šta reći osim da su opet ispali budale oni koji su plaćali na vreme.

Taksi sa aerodroma.

Uh ovo je stvarno nebuloza. Prenosim suštinu kako nam serviraju: Da ne bi putnici brinuli koliko će im taksista naplatiti (jer postoje nelegalnhi taksisti i oni koji varaju klijente) oni su grad podelili na zone i tako za vožnju od aerodroma do određene zone u gradu se plaća fiksan iznos. Ovo ne bi bilo loše, ali u pitanju je taj fiksan iznos koji je mnogo viši nego kad bi se uključio taksimetar. Da, postoji taksimetat u svakom vozilu, jesam li to spomenuo!?

Nisam računao, ali pretpostavljam da se to isplati samo ako se ide taksijem do najdaljih zona. Kakva je situacija za Novi Beograd. Kad biste se vozili do aerodroma (na sreću još nisu uveli fiksnu tarifu do aerodroma) platili biste do 1000 dinara (plus što imate i popust na telefonski poziv). Sada od aerodroma plaćate 1500 dinara do neke tačke na Novom Beogradu (bez obzira da li su u pitanju blokovi, ili Sava Centar).

Rešenje problema: 10 inspektora se vozi taksijima 10 dana i svako ko pokuša da prevari klijenta (bilo turbinom, bilo tako što ne naplaćuje po taksimetrom) se kažnjava.

Putarine.

Pre izvesnog vremena su kod nas stranci plaćali više putarine. Zbog nekih usklađivanja sa svetom, to smo morali da izjednačimo. Pazi sad – godinu dana kasnije javlja se preduzeće koje ubira putarinu i kaže: Zbog smanjenih prihoda od putarine, moraćemo istu da povećamo! Mislim da im to nisu odobrili, ali ja bih istog sekunda dao otkaz diretkoru tog preduzeća sa samo jednim obrazloženjem – NESPOSOBAN!

Broj državnih činovnika

Za vreme veće države imali smo nekoliko puta manje državnih službenika nego sada!

Ovu su samo neki, možda banalni, primeri. Šta tek reći za ozbiljnije stvari:

  • Osoba koja ima dosije i koja je uhapšena jer je slučajno pokušala da prepreči put premijeru je puštena posle 2 dana i nikom ništa (posle par dana je ubijen premijer).
  • Neki dečko napravi sranje u Americi, optuže ga, on sredi novi pasoš pa pobegne u Srbiju. Srbija plati skoro milion dolara da taj dečko ne bude izručen Americi već da mu se sudi u Srbiji!

ps: Evo ni u svetu nije sjajno. Gazda jednog sajta je postao trn u oku mnogim zemljama. Međutim, nema pravnog osnova da ga uhapse zbog toga (zbog čega je postao trn u oku), pa su se tek sada setili da ga uhapse zbog prekršaja od pre 2 godine. Šta su čekali do sada?

Najnovije:

Beograd — Građanima bi trebalo omogućiti besplatnu legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, kaže ministar prostornog planiranja Oliver Dulić.

To bi, kako objašnjava ministar, moglo da se uredi leks specijalisom, i na taj način se proces legalizacije bespravno podignutih objekata znatno ubrza.

Stručnjaci ovaj predlog ocenjuju protivustavnim, jer bi se na taj način zapravo favorizovali građani koji su gradili ne poštujući zakon.“

Šta reći na ovo… Oni koji su legalizovali će imati neke olakšice ubuduće, ali vreme koje je potrošeno da se nešto legalizuje se ne može platiti.