Testo za picu

Testo za picu

Mogu da se kladim da većina ljudi koja ovo čita voli picu, ali da nikad nisu napravili testo za picu. Kupovali ste ona bezvezna polusmrznuta testa i uvek ste se pitali zašto vaša pica ne ispadne lepo kao u picerijama.

Prvi razlog je zato što je to testo bezveze

Drugi razlog je što picerije imaju velike peći koje razvijaju temperaturu od preko 300 stepeni, dok naše, kućne, rerne, razvijaju maksimum 250 stepeni.

Ipak, ako napravite sami testo, pica će vam biti ukusnija, jer ste ga sami napravili.

U šolji izmrviti pola kockice svežeg kvasca, sipati jednu kašiku brašna (bio kog), pola kašike šećera, i malo mlake vode, da to pokrije. Sve to izmuljati i staviti šolju na toplo mesto (na radijator). Za 20-30 minuta kvasac će se dići, tj počeće da preliva šolju.

U veću posudu, ili na radnu površinu stavite 350g brašna (pola oštrog, pola mekog, ali možete da eksperimentišete i sa drugim vrstama, malo ražanog, ili integralnog…), oko jedne kašičice soli, oko polja šoljice ulja i onaj dignuti kvasac. Neko stavlja toplo mleko, ali mi stavljamo mlaku vodu (otprilike jednu šolju). Lagano dosipajte tečnost i mesite. Preporučujem da tečnost dosipate polako, jer se moće preterati.

Mesite, mesite, mesite dok ne testo prestane da se lepi za prste. Ako se testo i dalje lepi (posle 10 minuta mešenja) to znači da ste pretrali sa tečnošću. Nije sve izgubljeno – dodajte brašno i nastavite da mesite. Ako je testo čvrsto, tj u gromuljicama i ne razvlači se, to znači da imate premalo tečnosti. Dodajte mleko ili vodu i nastavite da mesite. Naravno, zapamtite gde ste pogrešili, da biste testo sledeći put brže umesili.

Kada je testo postalo nelepljivo, oblikujte u kuglu i 50-100 puta šamarajte. Najlakše je da to radite tako što okrenete dlanove na gore i udarate kuglu testa jednom levom pa jednom desnom rukom. Zanimljivo je sve dok vam testo ne padne na pod (ili udari u plafon).

Kuglu testa stavite u posudu, prekrijte krpom i stavite na toplo mesto da se digne. Ako se diglo na duplo veću zapreminu za 20-30 minuta, to je odlično. Ako nije, onda nešto niste dobro uradili 🙁

Dignuto testo nemojte ponovo mesiti nego ga takvo, kakvo je razvucite na nauljen i malo pobrašnjen pleh. Razvlačiti ga dlanovima. To je to, šta ćete stavljati preko toga je apsolutna vaša slatka muka.

Klasična pica ima paradajz sos (ili kečap), šunku, kačkavalj, pečurke, origano. Od skora smo počeli malo da eksperimentišemo pa smo stavljali tunjevinu sa lukom, ili gomilu povrća. Probajte i vi…

mmmm, a gde je ostatak