Hranilica za ptice (vrapce) otporna na golubove

Ako želimo da hranimo vrapčiće i da nam isti doleću na prozor brzo ćemo se suočiti sa problemom golubova. Naime, golubovi će pre vrabaca doći i sve im pojesti. Zato je potrebno napraviti hranilicu koju male ptice (vrapci i senice) mogu da koriste, a veće (golubovi i vrane) ne.

Analizirajući ponašanje i navike vrabaca, zaključujemo da se oni najviše okupljaju po žbunju i gustim krošnjama drveća. Takođe su okretniji u vazduhu za razliku od tromih golubova. Vrabac se lako provuče kroz otvor veličine kutije šibica, ali golub može da proturi svoju glavu kroz takav otvor i sve pojede u dohvatu svog dugaćkog vrata i glave. Golubovi su snažne ptice i lako mogu da naprave sebi otvor da provuku glavu i onda pojedu hranu koja bi mogla da nahrani mnogo vrabaca. Sve sam to iskusio i morao da unapređujem hranilicu i metode odbrane od golubova.

Najlakše rešenje bi bilo da bilo kakvu hranilicu za ptice postavimo u kavez sa rešetkama tako razmaknutim da vrabac može da prođe, a golub ne. Takav kavez bi morao da bude bar po 10cm duži i širi od hranilice jer golubovi provlače vrat i jedu sve što mogu da dohvate.

Moja je ideja da se napravi nešto ne preveliko (da može da stane na sims ili klimu) i da ne deluje previše veštački.

Veštački materijali i malo alata su ipak neophodni. Pa da počnemo sa potrebnim materijalom.

Znači, vidimo staru kuhinjsku dasku za sečenje, šrafove od oko 10cm i 5cm, šrafciger, klješta za sečenje žice i žicu. Tu je i neka posudica za vodu koju možemo dodati na hranilicu.

Prvo u krug ušrafimo šrafove i na nekom mestu postavimo posudu za vodu (posudi možemo i zalepiti silikonom, ali kad vć sve bušim, i nju ću prišfrafiti uz obavezno stavljene zaptivne gumice i podloške.

Zatim uzmemo žicu i krenemo da je uplićemo oko šrafova praveći neki vid kaveza.

Ovo izgleda prilično veštački, pa zato krećemo da hranilici dajemo prirodni izgled pomoću grančica. Grančice uplićemo kroz žicu, oko šrafova i to tako da nigde gore, a ni pri dnu ne postoji mesto gde golub može da gurne glavu. Veće grančice izbacite napolje da i one predstavljaju neki vid odbrane od većih ptica.

Vrapci bi trebalo da ulaze kroz otvore na gornjoj polovini. Možete odmah da dodajete i neke zimzelene grančice, ali možda je bolje da ovakvu nezavršenu hranilicu isprobate i vidite gde golubovi mogu da provuku glavu. Golubovi će biti veoma grubi kada budu videli hranu unutra, pa je potrebno da grančice baš dobro uglavite i da drže gornju žicu. Naročito je potrebno zaštiti spoljnim grančicama (ili žicom) delove hranilice do koji golubovi mogu da priđu „peške“.

Što se tiče hrane, za 50 dinara ćete u prodavnicama zdrave hrane moći kupiti sirove semenke za nekoliko dana. To su suncokret (oljušteni i neoljušteni), proso, golica…

Kada napravljenu hranilicu postavite na klimu ili sims, obavezno je obezbedite da ne padne jer su golubovi prilično grubi kada ne budu iz prve mogli da se probiju do hrane.

Kada uspete da ojačate hranilicu, popunite sve veće otvore, golubovi će moći samo da posmatraju vrapce kako se hrane. Pazite kada prilazite hranilici jer će se vrapci uplašiti. Kroz zavesu vas ne vide, pa je to način da ih gledate ako imate tanke poluprovidne zavese.

Na slikama vidite 2 hranilice. Jedna ima bočnu plastičnu zaštitu od golubova jer golubovi su mnogo jaki sa zemlje, pa ih je potrebno sprečiti na bilo kakav način da se probiju do hrane.

Postoji velika šansa da će golubovi okupljati na simsu i oko hranilica, tako da je potrebno možda instalirati neki vid zaštite od golubova da vam ne bi uneredili sims ili klimu.