Operacija kolena, dr Dragan Radoičić – iskustvo našeg Amerikanca

Prvo odličan vam je blog i dobra ideja i korisni komentari

I ja sam čitao vaša iskustva pre i hteo da napišem svoja. Čak sam počeo da pišem ovaj tekst pa batalio. Dok me kolega, koji treba da operiše ACL u Srbiji nije pre neki dan nije pitao da li sam čitao baš ove priče. Jer se moja iskustva koja sam mu preneo, sa prednjim ukrštenim u Beogradu razlikuju dosta.

Pa evo ima smisla da posle prvog skijanja, a nešto manje od 5 meseci od operacije prednje ukrštene veze u Beogradu podelim neke utiske. Moje iskustvo nije iz državne bolnice nadam se da će neko da ima koristi.

Pre oko godinu i po sam povredio koleno u Americi. Imam osiguranje i tamo mi je urađena artroskopija, samo artroskopija i meniscus. Prvo sam bio kod dobrog doktora u njegovoj da tako nazovem kancelariji ordinaciji na pregledu a operacija mi je rađena ne u bolnici nego u ASC to je kao centar za ambulantnu istodnevnu hirurgiju. Inače nalazi se u okviru jednog tržnog centra. Sve je vrlo moderno i uređeno da funkcioniše brzo i tačno. Što se mene tiče bilo je odlično. Isti dan kući sa svim direktivama za ponašanje i svim lekovima. Tad mi je doctor rekao da mi je uradio meniscus a da je ACL potpuno pokidan i da će trebati da se operiše posle fizikalne terapije. Osiguranje mi je pokrilo sve u vezi toga. Već sam rešio bio da operaciju prednje ukrštene uradim u Srbiji da bi spojio korisno i korisno tj. povezao neki odmor i sick leave koji je značajan za ovu operaciju i neke druge poslovne planove.

Koleno mi je ispadalo sve češće a volim da skijam, tenis, volim i poneki hajking i meni stvarno trebaju kolena koja neće da ispadaju.

Normalno potražio sam preporuke za doktore i istraživao na netu. Pretpostavljate prvo sam bio kod dr Milankova, on je fin stariji gospodin čovek ali nije mi se dopalo što za prednji ukršteni uzima kost sa čašice i stavlja metalne šrafove, i još leži se kod njega ostaje u bolnici dugo ne može varijanta isti dan operacija i kuća. Tako da sam posle toga otišao kod dr Stevanovića on je ok ali ni on ne radi te operacije isti dan tako da se uradi operacija i da se ide. Posle sam bio još kod jednog na glasu ali to neću da pominjem jer ako pišem kako sam ja to doživeo neprijatno ispalo bi da sam mu namerna negativna reklama, pošto se nismo razumeli neću ga ni pominjati.

Meni je osiguranje svakako plaćalo pa mi je bilo sasvim ok i da radim privatno i to sam govorio doktorima. Svakako je mnogo jeftinije za osiguranje bilo u Srbiji da se uradi.

Meni je u celoj priči bio bitan momenat da može da se radi preko stranog osiguranja, da je doctor siguran i da ne blejim u bolnici bez razloga, odnosno da bude neka sigurna ali day surgery varijanta.

E onda sam tek otišao kod lika koji me je razumeo, u Dren ortopediju kod dr Radoičića. Našao sam ih na netu adresa drdren.com Sajt im je nekako amaterski, verovatno pravio mali od komšije, ali je tekst za ligament kolena najozbiljniji na koji sam naišao na srpskom netu.

Što se tiče dr sve što sam hteo je bilo ok, nekako mi je ulio sigurnost od prvog razgovora. Naravno da sam imao neke rezervacije i da sam postavljano svakakva pitanja ali je čovek strpljivo odgovarao. Još bitno potpuno je verziran i govori odličan engleski pa je sva komuikacija sa mojim osiguranjem išla preko drena odnosno dr Radoičića. Mada to je nebitno za priču samo bih rekao da sam bio iznenađen kad je approval za operaciju stigao jako brzo jer obično se čeka više dana da osiguranje proveri papire i doktora. Dobio sam sve izveštaje srpski i engleski sick leave note i sve račune i sve neke potvrde šta je stavljeno i rađeno. Osiguranje mi je sve uvažilo i rekao bih da im to nije prvi put da rade.

E sad sama operacija, prvi utisak bio sam malo iznenađen prostorom, pazite Dren nije bolnica i ne izgleda tako. Nije u gradu, ali unutra ima sve, kako bih vam rekao nije ko bolnica ali ima miris bolnice ili bar miris neke hemije za čišćenje kakav mislim da bolnica treba da ima. Vrlo je pristojno i čisto. Vidim da neki od vas komentarišu hranu ali ovo je bilo na jedan dan tako da o tome nemam komentar.

Pre operacije uradio sam nalaze u Euromediku, sve krvne analize i pregled internog doktora.

Sama operacija mojih prednjih ukrštenih ligamenata je bila u subotu ujutro. Taj dan došao sam u pola devet ujutru, presvukao se, ponovo porazgovarao sa doktorom, ušao sam u salu oko 9. Dobio sam lokalnu anesteziju sa jednom velikom ili bolje da kažem dugom iglom, jednom u leđa jednom u donji deo i jednom spreda pored onih muških stvari, to je lokalna anestezija i to mi je dao jedan Bosanac. Taj je isto doctor ali je odličan i vrlo je opušten, pokušaću da ne ispadnem trash kad kažem pozitivan i zafrkant. Pravi neke forice koje kad se setim nisu neke ali imaju smisla i opuste čoveka. Taj recimo momenat nisam imao u Americi. E sad nije sve zezanje vidi se sve vreme da vrlo odgovorno rade da su uigrani kao precizna mašina.

Bio sam budan sve vreme, i pričao sa dr Radoičićem, urađen mi je prednji ukršteni ligament od tetiva iz butine a doktor ih je uzeo iz malog reza na kolenu, čuo sam ga kako u jednom momentu kaže vidi Amer ga spremio za rekonstrukciju sve mu je počistio, pretpostavljam da je to dobro i moguće i da je to jedan od razloga što je išlo vrlo brzo. Pokazivao mi je na monitoru kako se dešavaju stvari i šta radi mada priznajem nisam baš u toj priči. Ništa me nije bolelo tokom operacije, imao sam neki osećaj stezanja butine ali ništa neizdrživo. Mislim da je sve trajalo oko sat vremena.

Posle sam sačekao tako su mi objasnili još malo da popusti lokalna anestezija dobio sam injekcije antibiotik za bolove i onu malu za tromb u stomak. Pre operacije sam već znao da idem sa štakama a dobio sam u Dren par štaka. Pozvao sam taksi negde oko pola jedan. Dali su mi upustvo za posle operacije sa svim odgovorima vrlo je kvalitetno i dobar deo se odnosi na vežbe i poziciji noge. Noga je počela da me boli oko pola tri pa sve jače tačno kako su mi rekli. Tad sam uzeo jedan kefo rapid a onda sam uzeo i još jedan brufen od 600 (to mi nije pisalo sam sam uzeo) pa mi je bilo malo muka pa sam uzeo i jedan ranisan. Bolelo me koleno je tog dana posle podne i više uveče, ali nisam zvao doktora popio sam još jedan keforapid uveče i jedan ujutru. Posle toga sam popio ukupno još tri tablete za bolove. Primao sam injkecije za tromb dve nedelje a posle toga aspirin. Meni je posle prvog dana bilo 500% lakše. E sad nisam stavljao led možda sam tu pogrešio u Americi sam posle artroskopije nosio cryo cuff, to je steznik koji hladi dobra sprava, posle sam pitao doktrora za to kaže da zna i da ima ali da retko koristi.

Vežbao sam prve dve nedelje sam po njegovom uputsvu tako kako mi je dr Radoičić rekao. Prvo previjanje je bilo posle jednog dana bio je veliki zavoj koji je zamenjen sa nekim flasterima. E sad iz ove perspektive mislim da bi bilo bolje da je ta kontrola drugi dan da bi bilo još bolje da se nisam cimao odmah narednog dana.

Rečeno mi je da ću da hodam sa štakama 2 ili 4 nedelje, a da krenem sa osloncem kad osetim da mogu da me ne boli. Ja sam bacio štake i krenuo da hodam posle nekih recimo 8 dana možda malo pre ili kasnije ali sigurno manje od deset dana posle operacije.

Oporavak mi je išao odlično, radio sam vežbe, gledao sam na netu, imate odlične stvari kad googlate acl rehab. Iskreno iako mi je dr preporučio fizikalnu terapiju nisam išao. Ali sam redovno vežbao i krenuo sam na bazen kad mi je dr dozvolio. Počeo sam da trčkaram negde posle dva i po do tri meseca ali pravolinijski, prvi pravi test kolena sam imao prošle nedelje na skijanju. Pripremao sam se par nedelja pre toga vrlo umereno i blago ali je bilo odlično. Koleno mi od operacije ne ispada, nemam nikakve posebne pritužbe sve je što se tiče rehab prošlo top.

Za sad sve funkcioniše kako treba. Dr je zadovoljan na zadnjoj kontroli mi je potapšao koleno i pohvalio kvadricepse, rekao je da ligament drži super. Mislim da je moje srpsko iskustvo zanimljivo i da nisam pogrešio u izboru, jer je bilo vrlo ekspeditivno ni jednog momenta nisam osetio da nešto nije kako treba čak je bilo i nešto preko mojih očekivanja. E sad koliko je koštalo možda nije poželjno da napišem, a možda nekog interesuje iako mi je platilo osiguranje po mom mišljenju nije puno. Koga interesuje može da ih nazove pa da proveri.

Imao sam vremena a i inspiracije pa sam se raspisao ako neko ima neko pitanje vrlo rado ću da odgovorim

Ako nema – Veliki pozdrav i dobar oporavak svim prednjim ukrštenim želim!