Foam roller za masažu – uradi sam za manje od 250 dinara

U poslednje vreme viđamo rolere za samomasažu. Da li to radi ili ne – prepustiću tebi da odlučiš. Za sada nema ozbiljnije naučne studije o blagodetima i prednostima upotrebe foam rolera  posle vežbanja. Činjenica je da prija taj vid masaže i da se možemo fino zagrejati sa par minuta rolanja pre treninga (tu već imamo članke o koristima).

Takođe je i činjenica da taj roler u radnjama košta više hiljada dinara. Uz vrlo malo truda, možete isti napraviti za oko 2 evra.

Potrebna vam je kanalizaciona plastična (PVC) cev od 50cm i prečnika 110mm. To je standardna cev i može se naći u svakom radnji tipa Uradi sam, Okov, a verovatno i u malim vodoinstalaterskim prodavnicama. Konkretno, ova sa slike u Uradi sam radnji košta 165 dinara.

Naravno, cev je potrebno iseći (najobičnija testerica ili reckav nož će uraditi posao) jer nam ne treba ovo zadebljanje pri dnu. Preporučujem da malo išmirglate ivice nekom finom šmirglom (ako nemate, kupite 20-ak cm, ne treba vam više – slobodno pitajte zaposlenog i recite mu da je za PVC cev)

Kad ste već u radnji, kupite i podnu izolaciju (obično se stavlja ispod laminata). To je u stvari tanak sunđer koji se kupuje na „metar“ i vama treba parče od 60cm (oko 100 dinara). Ostaće vam višak jer obično ta izolacija dolazi u velikim rolnama od 160cm. Budite maštoviti sa ostatkom. Ako nemate krep traku ili širok selotejt, kupite i to – uvek može da vam zatreba.

Ako ne stavite ovaj sunđer oko cevi cev će vam proklizavati prilikom rolanja, a možete i oštetiti parket.

Isecite sunđer (oko 35cm) isprobajte da li tačno naleže na cev i posle još jedne provere nanesite lepak i na cev i na sunđer (nemojte super lepak jer postoji šansa da nagrize sunđer), urolajte cev u sunđer i zategnite krep trakom ili običnim selotejpom.

Već sada ga možete isprobati, što je i poželjno da bi se lepak što bolje uhvatio.

Ako vam se čini da je previše tvrdo, možete staviti još jedan sloj sunđera, a mogli ste u startu kupiti i deblji sunđer. Umesto sunđera, možete iskoristiti i staru podlošku za kampovanje ili za vežbanje.

Sutradan pažljivo skinite traku i ako lepak nije najbolje zalepio po ivicama, zalepite traku po obodima i duž spoja. Naravno, uvek možete koristiti dakt traku (onu sivu koju otmičari koriste da zalepe usta taocima), a možete i ostaviti više sunđera sa strane, pa uvući u cev i zalepiti tom trakom. Pošto nisam hteo da trošim skupu traku na ovo, iskoristio sam jeftinu krep traku.

I to je to. Imate mnogo načina za korišćenje ovog pomagala i meni bar prija.

Mnogi kažu da ne treba rolati donji deo leđa, pa da ne bude da vas nisam upozorio.

Još par sitnica. Možete rolati neke specifične delove tela i teniskom lopticu (na stranim sajtovima se pominje lakros loptica), a možete i za par evra kupiti u Dekatlonu lopticu za masažu i oporavak.

Nemojte se zavaravati da je ovo čarobni štapić koji će ublažiti upalu mišića. Ono što je sigurno je da ćete poboljšati cirkulaciju pre i posle treninga i na taj način ćemo poboljšati performanse mišića.

Možete foam roller napraviti i od onog dugačkog valjka za neplivače. On je šupalj i mnogo mekan, ali unutra možete staviti onaj karton oko koga je folija namotana ili nešto slično. Guglajte slobodno „Foam Roller DIY“ i videćete razna rešenja za par evra / dolara.