Trim staza u Košutnjaku

Košutnjak je šuma u Beogradu. Sa „gornje“ strane je oivičena ulicom Kneza Višeslava, a sa „donje“ Bulevarom patrijarha Dimitrija. Do donjeg dela možete doći tramvajem 3, a do gornjeg nekim od autobusa koji idu kroz Blagoja Parovića. Trim staza se nalazi uz ulicu Kneza Višeslava, i uz nju se nalazi Zavod za sport i medicinu sporta gde je i zvanični početak trim staze. Staza je kružna, dužine 1200m, sa veštačkom podlogom (tartan), sa oznakama na svakih 100m i mnogim stanicama za vežbanje.

Duž staze uz ulicu Kneza Višeslava se nalazi nekoliko parkinga (na kojima uglavnom nema mesta vikendom ako je lepo vreme), ali par stotina metara dalje u  Blagoja Parovića se nalazi bazen Košutnjak gde uvek ima mesta.

Na početku staze (tačno preko puta ulaza u Zavod za sport) se nalaze table sa korisnim obaveštenjima

Slede slike same staze i svih stanica za vežbanje

Staza je uglavnom ravna, ali negde na 550m počinje lagani uspon do 750m. Od 800m do 900m je nizbrdo i to je sve.

Česma se nalazi malo posle oznake za 600m sa leve strane u šumi.

Malo pre toga se nalazi i montažni WC (ali imate šumu svuda okolo)

U tom delu staze je asfaltni put (uz koji nema parkinga).

Preko toga asfalta je šuma sa brojnim stazama gde takođe možete trčati (ili voziti bicikl). Detaljni opis staza kroz košutnjačku šumu možete pogledati ovde.

Uz asfalt se nalazi stara staza od lomljenog kamena koja je zrela za rekonstrukciju. Lepa je za šetnju i dobrim delom ide kroz šumu.

Ne preporučujem trčanje ili vožnju bicikla po toj stazi jer je vrlo neravna.

Na trim stazi su neke stvari zabranjene

Poslednje dve stavke se ne poštuju previše, ali ako su ljudi normalni, može se proći pored njih. Šetači uglavnom ne čuju trkače i potrebno ih je upozoriti blagim pljeskom šakama ili glasom. Staza je dovoljno široka da se tri osobe mogu mimoići, mada se dešava da se dve osobe tako rašire da ih je nemoguće zaobići bez upozorenja.

Ono što je vrlo bitno je da cela staza obezbeđena video nadzorom i da postoje solarne svetiljke svuda uz stazu. Zato je noćno trčanje bezbedno.

 

Pošto je Košutnjak šuma, mnogo je prijatnije leti trčati nego negde po asfaltu u gradu ili uz reke. Takođe je prijatno i kada je hladnije jer nema vetra. Zimi se staza brzo utaba, pa je i tada moguće trčati.

U blizini staze  se nalazi i pravi ateletski stadion, ali on, na žalost, nije otvoren za građanstvo (šteta)

Na gornjim slikama ste videli sve sprave koje se nalaze uz stazu. Spomenućemo i stare sprave koje se nalaze negde oko oznake za 800m.

Unutar staze se nalaze i teniski tereni (plaćaju se), kao i odbojkaški i košarkaški tereni sa betonskom podlogom, a pored staze (oznaka 100m) je i rukometni teren.

Tu se nalaze i mnogi stolovi i klupe i ogromna livada pogodna za razne aktivnosti i piknike.