Rehabilitacija posle operacije ligamenata kolena

Uspešno ste operisali prednje ukrštene ligamente kolena. Za tih sat vremena je hirurg odradio svoj deo posla. Time je prebacio loptu na vas, tj, sada samo od vas zavisi da li ćete nastaviti da se aktivno bavite sportom (ili planinarenjem) bilo da ste profesionalac ili rekreativac.

Ako ste bili dobar pacijent, pre operacije ste radili vežbe na jačanju kvadricepsa. Meni i dalje nije jasno kako kvadriceps toliko atrofira posle operacije, ali operisani znaju kako im butina izgleda u bolnici i kada izvade konce. Mlohavo je prava reč.

Zato je potrebno što pre početi sa vežbama. Znam da većinu mrzi, sve ih boli, ali od tih mesec, dva posle operacije vam sve zavisi. Ako ne vežbate i ne slušate savete hirurga, fizioterapeuta, sestara, imaćete problema da ispravite ili savijete nogu kasnije (doživotno).

Nekada je bilo pravilo da se što više odmara i noga drži imobilisanom. Iz iskustva kako svog, tako i sa interneta, to je najgora stvar koju možete uraditi.

Čim postanete svesni posle operacije potrebno je da držite nogu maksimalno opruženu i odignutu. To ćete najlakše uraditi ako ležite na ležima i stavite stopalo na onu šipku od kreveta na koju vam kače karton.

Već sutradan možete da počnete da radite vežbe odizanja noge sa kreveta. Noga u svim tim odizanjima mora da bude ispravljena, a kvadriceps stegnut. Biće dobro ako je odignete 2cm, ali poenta je da stežete kvadriceps. Koleno će biti otečeno, ali ledirajte ga često.

Posle 3-4 nedelje treba krenuti sa konkretnijim aktivnostima. Plivanje (nikako prsno i leptir, noga mora biti opružena non stop – znači kraul i leđno) i sobni bicikl. Ne bih preporučio pravi bicikl jer su moguća razna uvrtanja kolena prilikom silaska i penjanja na isti i zaustavljanja zbog ivičnjaka i semafora kada se noga spušta na zemlju. U tom periodu se i štake odbacuju.

5-6 nedelje kreću ozbiljnije vežbe tipa čučanj i razne ekstenzije u teretani i tako sve jače i jače (sa opterećenjima tegovi ili mašina) do 24. nedelje.

Detalje će vam reći fizioterapeut, ali evo jednog primera kako treba da teče rehabilitacija.