Avala peške, biciklom, autobusom ili kolima

Prvo da naglasim da Avala nije najviša beogradska planina, već je to Kosmaj.

No Avala je najbliža planina centru Beograda, pa zato nije neki problem obići je.

Do Avale možete stići i kolima i autobusom i biciklom. Najlakši ruta za dolazak biciklom je Bulevarom oslobođenja, pa njegovim nastavkom (Bulevar JNA) pored Jajinaca. Početna tačka blagog uspona je motel Hiljadu ruža koji se nalazi na obilaznici (možete i njom da dođete do ovde).

Biciklom vam odatle do „pravog“ uspona treba 10-ak minuta. Tu negde sa desne strane možete parkirati kola, pa peške ili biciklom nastaviti do vrha. Autobusi koji idu do ove tačke su 400, 401, 403, 405, 407, 408, a 400 ide do vrha vikendom i praznicima.  Do vrha možete ići i kolima i parkirati negde gore.

Pešačka staza ide od podnožja do vrha. Do izvora Sakinac ima oko 500m asfaltnom (pešačkom) stazom (40m visinske razlike). Dve staze vode do izvora. Jedna je odmah vidljiva (sa leve strane pored puta), a druga je ako krenete desnim asfaltnim putem kuda idu kola i posle par desetina metara ćete videti tablu i asfaltnu pešačku stazu ka Sakincu).

Od izvora kreće popločana lomljenim kamenom pešačka staza ka vrhu.

Staza je stvarno lepa, jeste malo strmija, ali laganim hodom se stiže do vrha (tj. do tornja) za oko 15-20 minuta. Tom stazom možete ići i biciklom, ali računajte da je nagib preko 10%.
Cela pešačka staza od podnožja do vrha je dučaka 1600m uz visinsku razliku od 160m, tj. prosečan uspon od 10% i uglavnom je u hladovini.

Treba imati u vidu da je poslednjih 600m staze neuređeno.  Vidi se da je tu nekada bio asfalt, ali se on samo nazire. Biciklom je vrlo teško voziti tuda zbog krupne zemlje i kamenja, a i nagib tu raste i do 14-15%. Zaista je šteta što i taj deo nije popločan.

edit: Više nije, sve je sada popločano do vrha.

Uz stazu se nalaze i klupe na par mesta, pa uvek možete malo odmoriti.

Biciklom je ipak lakše ići putem kuda idu kola. Kolovoz je jednosmeran, pa ne treba (mnogo) da brinete o vozilima iz suprotnog smera. Ipak imajte u vidu da često ima sitnog peska i šljunka u krivinama, pa je oprez neophodan.

Asfalt na gore je pristojan, ali na spustu baš i nije, pa treba dosta paziti (i to je sređeno, mada uzbrdo nikad ne primetite loš asfalt jer se ide sporo). Do spajanja sa opisanom pešačkom stazom ima oko 4800m, sa tim što najvišu tačku prelazite 500m ranije (kod spomenika neznanom junaku) i tu je najviša tačka puta (oko 480m nadmorske visine / podnožje je na 270m). Dakle uspon je dug 4800m uz visinsku razliku od 210m, pa je prosečni uspon oko 5%. Uspon je konstantan (ima par deonica od 10% ali vrlo kratkih) i ne bi trebalo da predstavlja problem ako imate bicikl sa normalnim menjačem.

Usput ćete videti i dosta pešačkih staza i putokaza ka bitnim objektima na Avali, pa možete i ceo dan provesti špartajući ovom planinom.

Možete koristiti ovu detaljnu mapu.

Mapa Avale u punoj rezoluciji (direktan link)