Biciklističke ture oko Beograda – ravno, uz Dunav i Savu

Nema kiše najavljene za danas, nije previše vruće,  nemate puno posla – sve kao stvoreno za vožnju bicikla.

Dosadile su vam lokalne ture (Ostružnički most, krogovi oko Ade).

Da probamo nešto novo, nešto malo duže, nešto van grada, nešto u prirodi, nešto gde nema mnogo kola, gužvi na stazama. Samo vetrić, ptičice, poneki zec, veverica, fazan… Slede opisi nekoliko tura koje će vas približiti prirodi, a mozak odmoriti i sve to, relativno, blizu.

Tura 1 – Bojčinska šuma – ravničarska

bojcinska-suma

Do Bojčinske šume vodi više puteva. Meni omiljena ruta počinje na kraju Vojvođanske ulice na Bežaniji. Od kružnog toka idemo Vingradarskom. Ta ulica je paralelna glavnom putu za Surčin, ali je vrlo slabo opterećena saobraćajem. Tom ulicom stižemo do Surčina, pa nastavljamo ka podvožnjaku ispod Beogradske obilaznice i posle par minuta dolazimo do račvanja ka Jakovu i Bečmenu. Idemo ka Bečmenu i odmah posle Bečmena skrenemo levo na tzv. Sremsku gazela.

sunckokreti

Taj novi, prazan put, vodi ka Progaru i Bojčinskoj šumi. U Bojčinskoj šumi ima restoran gde se možete okrepiti.

Povratak ide preko Boljevaca i Jakova. U Jakovu možete skrenuti levo i izaći na ono račvanje gde smo skrenuli za Bečmen, a druga varijanta je skrenuti desno i asfaltnim putem izaći na Savu (to je put koji vodi za salaš Stremen (gde se takođe možete okrepiti). Kada dođete do Save, sledi vam 10-ak minuta vožnje makadamom ili nasipom i krupna kaldrma kod železničkog mosta (Ostružničkog). Uskoro nailazite i na Ostružnički most i odatle poznatim nasipom nastavite do Bloka 45.

Ova tura ima 60-ak kilometara (u zavisnosti iz kog dela Beograda krećete). Možete čak produžiti turu i na 100 kilometara, ako ne skrenete na Sremsku gazelu, nego produžite preko Petrovčića do Ašanje i Kupinova, pa odatle dođete do Progara i Bojčinske šume.

Napomene:

  • U slučaju vetrovitog vremena, izaberite smer da vam uz Savu vetar duva u leđa.
  • Od Progara do Ostružničkog mosta možete ići i nasipom. Ne treba vam amortizer, može i sa krutom vilom i tankim gumama jer je zemljani put dobro utaban.

Tura 2 – Obrenovac – ravničarska

Do Obrenovca vode dva puta. Jedan preko Boljevaca, a drugi Starim obrenovačkim putem (onaj pored Ade). Naravno, ja uvek preporučujem kružne ture, pa krenite novobeogradskom stranom, a vratite se preko Ade (ili obratno). Na ovoj turi saobraćaj je malo jači samo na delu od Obrenovca do Umke, a negde između Umke i Bariča se nalazi i jedina uzbrdica na putu. Proći će te poreko mosta kod termoelektrane Obrenovac (oni tornjevi što se vide u daljini kada gledate iz Beograda). Ova tura ima oko 90km

Tura 3 – 3 mosta – ravničarska, asfalt i malo zemljanih puteva

3-mosta

Volite Dunav i Savu i njihove mostove? Hajde da ih upoznamo i na dva točka. Idemo ka najnovijem mostu i to Pupinovom (Kineskom). Do njega idemo uz Dunav biciklističkom stazom do Zemuna i tamo idemo ulicom Pregrevica (koja je paralelna sa Cara Dušana). Pri kraju ulice moramo skrenuti levo i ući u Cara Dušana, ali ta deonica je kratka jer uskoro izlazimo na bici stazu koja ide na Pupinov most. Ta staza produžava dalje ka Borči, ali uskoro misteriozno nestaje. Mi ćemo odmah posle mosta skrenuti desno i stepenicama ili nizbrdicom se spustiti ka nasipu i nastaviti vožnju pristojnim zemljanim putevima.

Ako želite da odmah izađete na nasip uz Dunav, nećete moći. Potrebno je malo kružiti (2.5km) jer je plava linija kanal

okolo-naokolo-1

Druga varijanta je krenete ka Crvenki i tek tamo pređete mostić i izađete na nasip.

Nasip je mnogo lep. Uz Dunav je močvarno zemljište i boje su baš lepe. Ima gusaka i patki.

yeleno

Nasipom možete doći skroz do Zrenjaninskog puta, i odatle idemo na Pančevački most. Čim ugledate trotoar pređite na njega. Tek na Beogradskoj strani je loša deonica u dužini oko 200-300 metara truckanja. Posle mosta skrenite desno i Venizelisovom ili Dunavskom dođite do Dorćolskog keja i biciklističke staze uz Dunav. Tom stazom možete doći do Brankovog mosta, ili do Mosta na Adi ako želite da ranije završite turu, ili Starim obrenovačkim putem možete doći sve do Ostružničkog mosta, ili što da ne i do Obrenovca.

Ovde se moram malo pozabaviti zakonom koji kaže da se preko Ostružničkog mosta ne sme voziti bicikl. Na sreću legalista, postoji uska staza iza bankine. Biciklisti znaju kako će preći most.

Eto, ovo su neke lakše ravničarske ture po Beogradu i okolini. Ovde možemo dodati i put nasipom do Pančeva i nazad (posle Pančevačkog mosta samo pratiti plave table Dunavske biciklističke ture.

U sledećem tekstu, opisaću malo napornije, brdske ture, kao i korišćenje voza.