Mali Povlen (a tu su blizu i Srednji i Veliki)

Mali Povlen (a tu su blizu i Srednji i Veliki)

Povlen je planina jugozapadno od Valjeva, severozapadno od Kosjerića, zapadno od Divčibara (tj Maljena), severoistočno od Bajine Bašte ili istočno od Ljubovije i kanjona Trešnjice.

Kolima se može doći istočno ili zapadno od njega državnim putevima drugog reda putevima 338 (Valjevo – Varda) ili 170 (Valjevo – Bajina bašta preko Debelog brda), a peške se razdaljina između ta dva puta prelazi za nešto manje od 2 sata (7,5km)

povlenska-setnja

Gde je to tačno na Google mapama, možete pogledati ovde.

Mi smo došli kolima putem 338 koji je uglavnom asfaltni, ali srednji deo je odlični makadam. Postoji tabla na kojoj piše da je (Mali) Povlen udaljen 3km i nacrtan je biciklista na tabli. Prvi kilometar ide uzbrdo kroz šumu i nije mnogo naporan. Tada izlazimo na čistinu i put dalje krivuda povlenskim proplancima. Uskoro ćete sa leve strane videti neko mini naselje Kolebe, a videćete i jednu visoku osmatračnicu, tj čeku.

Posle 2,5km od skretanja nailazimo na mini raskrsnicu. Levo se ide za Mali Povlen, a pravo se nastavlja ka Debelom brdu i Srednjem i Velikom Povlenu. Na putu ka Malom Povlenu predlažem da skrenete ka osmatračnici koja se nalazi iznad luksuznih kućica (Dušan Mihajlović, bivši političar). Odatle je pogled prelep, a i hladovina je.

Do Malog Polena put vodi preko livade (i izvora), pa kroz šumu i posle kraćeg uspona (10-ak minuta) pravo iz šume izlazite na vrh.

Vratimo se ka raskrsnici i nastavimo ka Debelom brdu. Obratite pažnju i verovatno ćete naići na šumske jagodice odmah uz put. Posle 700m skrenite desno i idite putem koji vodi ka šumi. Proći ćete pored izvora (crevo i korito) i uskoro ćete naići na vulkanske stene odakle puca lep pogled. Prizor je vanzemaljski. To mesto se zove Ploče.

Odatle idite još malo kroz šumu i naićićete na još bolji vidikovac. Između Ploča i vidikovca su borovnice, pa navalite.

Mi smo odatle vratili nazad ka kolima i cela ta šetnja je trajala oko 3 sata efektivno.

Ako dolazite od Debelog brda, na sledećem linku vam je opisana ta tura (Staze i bogaze : Povlen –  3 vrha)

Google Earth trek fajl, sa bitnim tačkama možete preuzeti : Povlen šetnja