Predlog za izgradnju novih parkinga u Bloku 34

Predlog za izgradnju novih parkinga u Bloku 34

BLOK 34

U Bloku 34 (između Carine i Studenjaka) postoji manjak parking mesta. To se može videti na aero slikama 1 i 2, od pre 10-ak godina, na kojima se vide temelji još neizgrađene zgrade i travnate površine P1 i P2 koje su i tada služile kao parking.

plan 1 copyslika 1
(aero snimak od pre 10-ak godina)

plan 2 copy

slika 2
(aero snimak od pre 10-ak godina)

Nezavršeni parking iza nove zgrade će imati kapacitet od oko 60 mesta dok stanova ima više od 100. Ispred zgrade su parkinzi urađeni (doduše fali završni sloj asfalta na prilazima), međutim oni su već zaposeti od „starosedeoca“, tj od stanara iz okolnih zgrada, što se da videti na slikama 3 i 4. (u zgradi je trenutno useljeno oko 5 stanova, pa logično se da zaključiti čiji su to automobili).

Potencijalni problem predstavlja i supermarket u prizemlju zgrade za koji ne postoje posebna parking mesta, već se koriste postojeći (nedovoljni) parking kapaciteti. Takođe se u neposrednoj blizini nalazi i dom zdravlja Dr Ristić čiji pacijenti takođe imaju problem sa nalaženjem parking mesta, pa često dolazi do zastoja u ulici Narodnih heroja, kao i u uličicama unutar bloka 34.

Vozila parkirana na prilazu od Studenjaka (kod kafića Bombonjera i Kokošinjac, kod pekare GAK i još nekih lokala) samo otežavaju prilazak iz tog smera ka saobraćajnici duž nove zgrade (između P1 i P2)

Površine P1 i P2 se koriste kao divlji parking godinama i posle većih kiša se te površine pretvaraju u blatnjave kaljuge. Na slikama 3, 4, 5 i 6 se te površine vide.

Te površine su neuređene, deca ih nikad ne koriste za igru (jer ne mogu od postojećih parkiranih vozila) pa mislim da bi ih trebalo pretvoriti u pravi parking. Mislim da ulaganja nisu prevelika – potrebno je asfaltirati postojeće blatnjave livade i iscrtati parking mesta.

 

IMG_6523slika 3
(P1 i postojeći parking uz zgradu)

IMG_6531slika 4
(P2 i postojeći parking uz zgradu)

IMG_6525  slika 5 (P1)

IMG_6533slika 6 (P2)

Slične stvari su pre nekoliko godina već urađene u susednim blokovima 1 i 3 (kod Fontane) i koliko sam videla tamo više niko ne parkira na travnate površine.

Pošto su površine P1 i P2 velike, deo se može iskoristiti i za moderno dečije igralište / park kakve ste već napravili na više mesta na Novom Beogradu. Blok 34 ima samo jedno dečje igralište (iza nove zgrade) međutim prilično je ruinirano i prepuno đubreta, što od neodgovornih stanara, što od neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca (izmet).

Pored navedenih površina, postoji još jedna velika travnata površina na kojoj su se nalazile barake GP Napred. Ta površina bi se isto mogla malo urediti. Parking, igralište ili vežbalište, sa sadnicima drveća, klupama, česmom bi taj prostor oplemenili i napravili prijatan kutak u našem bloku gde bismo mogli da provodimo slobodno vreme sa našom decom.

Isti predlog sam pre nekoliko meseci poslala Parking servisu koji me je uputio na vas, i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Naime površina P1 pripada nekom internom trgu – Centar MZ, a P2 spada u zelene površine, pa ne postoji zakonski osnov da se na ovim površinama napravi parking.

Ono što, po mom skromnom mišljenju predstavlja problem je što je po nekom starom DUP-a za parkiranje građana iz Bloka 34 predviđena nikad završena garaža uz auto put. Verovatno zato ne postoji dovoljno mesta u samom bloku. Iz istog razloga verovatno nijedna parcela u unutar bloka nije predviđena za parking mesta, pa se ljudi parkiraju gde stignu, a to je naročito izraženo na popločanom platou pored P1 koji je prenatrpan parkiranim automobilima, pa je većina ploča ispucala i predstavlja opasnost za kretanje pešaka.

Znam da je veliki posao izvršiti još jednu izmenu i dopunu DUP-a za Blok 34, ali mislim da je to zaista neophodno jer je ovakvo stanje neodrživo, naročito kad se useli još 100 stanara u novu zgradu i samim tim dođe još barem 100 automobila u naš Blok 34.

EPILOG: Predlog je uzet u razmatranje