Medijapan nije „Made in Japan“

800px-MDF_SampleJedna od legendi kaže da su medijapan ploče dobile naziv po tome što je na kutijama u kojima su pakovane pisalo „made in Japan“ tj mejd-in-japan pa odatle ime medijapan.

Koliko god ovo zvučalo super, istina je malko drugačija. Kao prvo, medijapan ploče se originalno zovu MDF (medium density fibreboard) i prvo su se proizvodile Evropi i Severnoj Americi 80-ih.

Otkuda onda kod nas ime medijapan? Uz malo surfovanja dođoh do toga da je kod nas firma Mediapan iz Busovače (Bosna) prodavala (ili proizvodila) te ploče pa se tako (uz malo prilagođavanja našem jeziku) došlo do imena medijapan.

To inače nije jedini slučaj da se po jednom proizvođaču nazove neki proizvod. Kod nas imamo pojam digitron koji je nastao po proivođaču kalkulatora Digitron iz mesta Buje (Istra).

Takođe imamo opšte prihvaćeni naziv za pastu za zube – kaladont, a to je kako se ja sećam iz mladosti marka paste za zube (ona žuta). Sad kad sam malo „Guglao“ dođoh do toga da je Kalodont firma koja je proizvodila paste za zube još u Austro Ugarskoj.

kalodont kaladont

Izgleda da je ipak jedna urbana legenda tačna. Ime Jamezdin je dobijeno po nepravilnom čitanju imena James Dean. Ako neko nađe nekog Jamezdina rođenog pre 1955. godine to će biti dokaz da je i ova legenda netačna.