Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i taksi / autobuski prevoz

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i taksi / autobuski prevoz

Kad sletite na beogradski aerodrom Nikola Tesla i hoćete taksijem da se prebacite do grada, imate mogućnost da dobijete vaučere sa fiksnom cenom koji vam plaćaju cenu do određenih delova grada. Vaučer koji se najčešće koristi je verovatno onaj od 1500 dinara i on pokriva ceo Novi Beograd, Savski Venac, Stari Grad, Surčin, Dobanovce, Zvezdaru do Mirijeva, tj centar grada (do Pančevačkog mosta otprilike i Banovog brda)

Odmah se vidi apsurd da cena do npr Bežanijske kose, ili većeg dela Novog Beograda košta isto kao do Mirijeva.
1500 dinara po važećem cenovniku (140 dinara start i 55 din/km u prvoj tarifi) je dovoljno da pređete oko 24km. To je otprilike dovoljno da stignete do Malog Mokrog Luga autoputem. Do Slavije nema više od 20km, a to je po taksimetru oko 1200 dinara. Vaučeri se jedino isplate ako idete na obodne delove neke zone (tako su valjda i formirali cene i zone).

Kako izbeći vaučere i voziti po taksimetru?

Kad završite sa carinom i izađete na „slobodu“ idite levo stepenicama koje vode na gornji nivo i izađite iz aerodromske zgrade. 200m odatle je Teslin spomenik. Zovite neki taksi i recite im da ste na aerodromu kod spomenika. Za 3 minuta će vam doći taksi.

Važno

  • Jedan kofer po osobi se ne naplaćuje
  • Ako idete na Novi Beograd (a naročito na Bežanijsku Kosu) insistirajte da idete preko Ledina, a ne autoputem. Naime, uštedećete 100-200 dinara, a nećete stići mnogo brže (maks 5 minuta i to možda).


Primeri cena do pijace na BK (provereno u praksi: +- 50 dinara)

  • BK pijaca – aerodrom autoputem 12km (800 RSD)
  • BK pijaca – aerodrom preko Ledina 8.56km (610 RSD)
  • Aerodrom – BK pijaca autoputem 11.6km (778 RSD)
  • Aerodrom – BK pijaca preko Ledina 9.27km (650 RSD)

Autobusi

I to nije sve! Na pola puta do spomenika ćete videti autobusku stanicu. Tu staje  GSP linija 72 koja ide na oko pola sata. Ta linija ide preko Ledina, Bežanijske Kose, Tošinog bunara, Fontane do Zelenog venca. Autobusi su novi i poluprazni. Kako sada stvari stoje karta kod vozača staje 150 dinara (ako imate BusPlus kartu, onda je 72 dinara), ali pošto kontrola postoji samo kod Hajata, možete se voziti za džabe skoro celom linijom.

I to i dalje nije sve. Postoji i  minibus A1 koji vozi do Slavije (preko Fontane). Karta kod vozača košta 250 dinara, a putanju i red vožnje (preuzeto sa sajta aerodroma) možete videti na slici desno