Kako bezbedno razminirati opasne lokacije

Kako bezbedno razminirati opasne lokacije

Još jedan pirotehničar (Rade Alimpijević) je stradao prilikom deaktiviranja opasnog objekta. Pre par meseci su nastradali i podoficiri Vojske Srbije (Nebojša Milić i Slaviša Marković) na istom zadatku. To se sve dešava na Kopaoniku koji na nekim mestima ima zone sa zaostalim kasetnim bombama i ko zna čega još koje su ostale od NATO bombardovanja 1999.

Odmah da naglasim da sam laik što se tiče pirotehnike, bombi, mina i ostalih eksplozivnih sredstava. Koliko sam pročitao postoje neki roboti koji su basnoslovno skupi, a ne postoji oprema koja može sa sigurnošću da spasi deminera od greške. Kada se pronađe zaostala kasetna bomba ona se uništava postavljanjem eksploziva.

Moje rešenje : uništiti celo opasno područje, tj dignuti ga u vazduh. Evakuisati sve ljude par kilometara od opasne zone i dati Vojsci da izbombarduje celu zonu. Bukvalno sravniti sa zemljom celu miniranu zonu. Eksplozije će sigurno (tj valjda) aktivirati zaostale mine / kasetne bombe / neeksplodirane projektile.

Taj proces po potrebi ponoviti. Posle ovog procesa dobićemo uništeno zemljište, ali barem bezbedno. Trava će brzo izrasti i ljudi će moći da tu ponovo prolaze.

Ako ima neko stručan da mi objasni zašto se ovo ne radi. Mora da postoji neki razlog, jer inače ne bi postojali demineri.