Gde nosite sitnice dok trčite

Na trčanje obično nosim ličnu kartu, par stotina dinara, mobilni telefon i ključ od stana. LK nosim zbog policije, mobilni telefon nosim zbog neke sigurnosti i zbog trkačke aplikacije, novac za vodu ili taksi ili za kartu za prevoz.

Najbolje rešenje je ako imate pravi šorc (ili helanke) za trčanje jer oni imaju mali džep sa rajsfelšlusom pozadi. To mesto je i najbolje za takve stvari.

Nemojte nikada u taj džep staviti nešto što ne sme da se pokvasi jer on bude skroz mokar posle trčanja. Jednom sam stavio kesice šećera i potpuno su se raspale i šećer je ulepio sve oko njega, a naročito moje prste.

 

Zato je kesice šećera bolje nositi zakačene zihernadlom za pojas.

Neki trkački šorcevi (helanke, biciklističke) imaju još jedan džep i to sa strane i tu sa unutrašnje strane šorca i on je idealan za ključeve (kako od stana, tako i od kola)

Ako imate običan šorc sa džepovima sa strane, sve možete staviti u te džepove. Međutim, ako se ti džepovi ne zatvore, prilikom istezanja ili sprintova, tj nekih vežbi, stvarčice mogu ispasti iz džepa. Pošto se moji džepovi ne zatvaraju, patentirao sam gumicu koja drži sadržaj džepa unutra u svakom položaju.

Ključ je najmanji problem jer ga kačim na učkur.

Ovo rešenje mi ne odgovara za nošenje mobilnog telefona, jer mnogo landara. Na netu sam našao pojas specijalno napravaljen za sitnice, tj SPIbelt. Moram priznati da je taj pojas prava stvar. Na žalost, nema da se kupi ovde, već samo preko. Kod nas ima u H&M da se kupi slična stvar koja radi posao, ali ovaj SPIbelt je lagan i vrlo rastegljiv pa staje i veći mobilni telefon. Naravno, tu je i Decathlon koji uskoro stiže i kod nas (početkom 2020) i njihov pojas Kalenji.

Pošto je ovaj materijal vrlo tanak i rastegljiv, ja telefon nosim okrenut suprotno od ovog na slici, tj, da mu ekran gleda na zadnju stranu jer onda mogu da koristim telefon bez vađenja iz džepa, a to je naročito zgodno kada više stvari držite u njemu jer u trku mogu da vam ispadnu ostale sitnice dok vadite telefon. Osvetljen ekran se sasvim dobro vidi kroz materijal i može se normalno koristiti.

Evo mog pojasa i telefona kako sija.

Ovaj pojas imam već 7 godina i dalje radi svoj posao bez ikakvih oštećenja.

Naravno, tu su i neke tanje pederuše koje su zgodne jer u njih može da stane i majica.

Ima još jedno rešenje za kabaste stvari – ranac. Da, da, znam da mnogo landara, a pravi ranac za trčanje se ne isplati kupiti ako ne trčite ultra maratone ili trail, ali nudim rešenje. Naime, skoro svi imamo one male rance iz Dekatlona, koji koštaju oko 2-3 evra. Uz malu modifikaciju (jedan karabiner) on se može stegnuti preko grudi i remeni se mogu zategnuti tako da ništa ne mrda. Odlično rešenje ako vam je rezervna majica neophodna ili nosite flašicu vode zimi (jer tada česme ne rade) ili neku drugu neophodnu stvarčicu.

 

Jedina mana je što ako se sagnete da zavežete pertle, ili da istegnete zadnju ložu, ranac pada preko glave, ali to je ipak mala cena, naročito imajući u vidu cenu ovog ranca i njegovu praktičnost. Pertle možete zavezati i tako što čučnete, a zadnju ložu istegnuti i tako što dignete ispravljenu nogu na nešto.

Eto, nadam se da će vam ovi saveti pomoći. Prošlo je 7 godina od originalne verzije ovog članka koji sam danas (2019) malo dopunio novim savetima i slikama.