Još bolje testo za picu

Još bolje testo za picu

400g brašna

pola kvasca

1.5 kasicica soli

1 kašika šećera

2 kasike maslinovog ulja

Sve pomešati i dodavati malo po malo tople vode. Kao što znate ako je testo posle par minuta mešenja lepljivo – dodajte brašna, a ako nije kompaktno, tj ako se trusi, dodajte vode. Mesite tako 5-10 minuta (što duže i jače to bolje) pa ga nauljite i ostavite da odstoji na toplom pola sata do 45 minuta. Naravno pokrite ga nečim.

Zatim ga stavite na pobrašnjenu površinu i pritisnite da splasne. Podelite na onoliko delova koliko pica želite da napravite, formirajte lopte (usput ih još pritiskajte da još splasnu) i ostavite jos oko 1h pokrivene (ako hoćete da ih koristite odmah. Ako hoćete možete da ih sada nauljite i stavite u frižider i koristite sutradan).

Ovakvo testo se može razvaljati baš tanko i neće pucati kad se bude prenosilo do tepsije.

 

A evo i Cveletovog recepta

 

 

  • Svetomir Jovanović  Nikakav problem nije odnos sastojaka, već momenat razvlačenja i pečenje, sve ostalo je samo gomila slova. 3% soli, 2% šećera, 1% kvasca, 5% ulja i oko 50% vode. Na količinu brašna. Jufkica za pizzu od 32cm je oko 300g. Posle toga se igrajte, razvačite, kombinujte… Ovako ja pravim: Sve stavis u posudu mesis rukama, mora da bude sve mekano i ujednaceno. Napravis odmah jufkice i pustis ih 15min da ostoje na plehu prekrivene folijom… Posle 15 min premesis i pustis jos min 15 min da rastu. Razvuces testo, ako si sve dobro uradio testo ce biti poslusno pri razvlacenju… Kum je majstor i razvlaci ga za sekund rukama, ja se posluzim oklagijom Ako nemas pleh za pice – ravan, onda regularni pleh okreni naopacke kao da je ploca… Njega zagrej maksimalno a picu razvuci na papiru za pecenje pa spustis je zajdno sa papirom direktno na vreli pleh… Ja imam tanak pleh koji stavim skroz na dno rerne i ne moram da ga prethodno zagrevam… Ispadne kao da sam picu stavio direktno na samot… Redosled sastojaka je sledeci: pelet – ja koristim paradajz u konzervi koji posolim i dodam malo vode i secer, zatim kackavalj, pa sunka, pa pecurke, itd… Moja omiljena je margarita sa rukulom… Ako imas jos koje pitanje udri…
  • Dušan Popović To je to. Samo mi još reci koje brašno koristiš?
  • Svetomir Jovanović Tip 500… Totalni Smarač – koje si rekao da je najbolje?

 

Totalni Smarač Poslušajte Cveleta i to je to, nema greške

Leave a comment