Lefkada – Grčka (u sopstvenoj režiji)

Lefkada – Grčka (u sopstvenoj režiji)

Ako ne zna gde je Lefkada, tu je Wikipedia.

Po starom dobrom običaju odlučili smo da ne ide preko neke agencije. Prvo smo hteli da uplatimo samo prevoz, međutim pojavila se prilika da idemo kolima pa smo potpuno sami krenuli put Grčke, tj Lefkade.

Agencijski prevoz košta oko 8000 dinara (+- 1000 u zavisnosti da li imate uplaćen smeštaj i termina). Nas je put izašao oko 130 evra po kolima (Opel Astra, dizel, 4 osobe). Kilometraža je oko 2500km (1000 do tamo, 500 po ostrvu i 1000 nazad). Ono što se mora znati je da su vam na ostrvu neophodna kola, jer se do plaža ide od 20 do 90 minuta (u zavisnosti gde ste smešteni na ostrvu). Cena rent-a-car-a je oko 25 evra dnevno (u septembru). Put kroz Grčku je sjajan. Novi auto-put koji preseca severni deo Grčke je fenomenalan (i skupo ih je koštao). Svi vi koji ste išli nekada na Krf i obalu Jonskog mora – zaboravite na uske planinske puteve. Egnatia Odos je ultra moderan auto put. Teoretski možete stići za 11h do Lefkade. Ako vam je to previše vožnje za jedan dan (ili želite da vozite po danu i da tražite smeštaj pri dolasku) možete prespavati ili u Skopju, ili u Metsovu (planinsko mesto) ili podno Meteora. Sva ta mesta nisu na auto putu, ali se lako pronalazi skretanje.

Mi smo bili u septembru kad su cene smeštaja duplo manje nego u sezon i. Na internetu postoji dosta sajtova gde se može naći smeštaj, ali to je možda samo oko 10% celokupne ponude. Cene nisu nimalo optimistične (preko interneta) i kreću se od 20 pa na više evra po osobi dnevno. Mi smo našli u centru Nidrija dvokrevetne sobe (sa kupatilom i frižiderom) za oko 10 evra po osobi. Ako želite da budete daleko od mora, može da se „u brdima“ nađe bolji smeštaj za manje para. U tom slučaju su vam kola potrebna za svaku kupovinu. Postoji LIDL kod grana Lefkada i tu se cene povoljne)

Lefkada ima samo jedan pravi veći turistički grad gde se može naći smeštaj (Nidri) i par manjih (Vasiliki, Ajos Nikitas…). Plaže u tim mestima nisu sjajne. Ono zašto ljudi dolaze na Lefkadu su plaže sa „leve“ tj zapadne strane ostrva. Vaš i naš prijatelj Google će vam pokazati zašto je tako. DA – MORE JE STVARNO TIRKIZNO!

Vreme u septembru ume da bude dobro, меđutim mi ove godine nismo imali previše sreće. Bili smo punih 9 dana tamo, od toga smo imali 2 potpuno oblačna (sitna kiša povremeno), 4 potpuno sunčana i 3 mešovita.

Neke cene (u evrima):

Giros – 2,

Pivo i kafa u kafiću (na plaži) – 2 – 3

Obrok u restoranu (špagete, musaka, lignje…) oko 10

Evo nekih naših kolaža