Još jedan naš omiljeni recept.

Potrebno vam je sledeće

  • Prinač
  • Crni luk, origano, tucana paprika, paradajz sos, nešto ljuto
  • Feta sir, prezle, peršun
  • Ulje (ili mast), minimum jedna ringla (najbolje dve), šporet, tiganj, šerpa, možda još neka posuda

Pirinač skuvate (već znate da je ukusnije ako ga skuvate u supi i sa malo lovora). Kad je pirinač skoro skuvan (par minuta pre kraja) počnite da dinstate crni luk (na ulju ili, još bolje, masti) i uključite rernu. Kad luk malo omekša sipajte origano i tucanu papriku (ne štedite). U tom trenutku će kuhinju obaviti divan miris origana, luka i paprika. To lepo pomešajte i posle 2 minuta sipajte paradajz sos. Ne previše, samo da pokrije dno posude i smanjite vatru. Sipajte i nešto ljuto u to (ili tabasko, ili čili, ili ljute papričice)

Sada procedite onaj pirinač, možete izvaditi onaj lovor, i proceđeni pirinač izručite na onaj luk, origano, papriku i paradajz sos. Malo izmešajte i isključite vatru. Poravnajte tu smesu.

Uzmite fetu i iseckajte je na kockice (nemojte je izmuljati) i sipajte preko toga prezle i iseckani peršun (naravno da je bolje svež). Pomešajte sve to lepo, ali pazite da ne izmrvite mnogo fetu. Sad sve to sipajte preko smese pirinča i ostalog i stavite u zagrejanu rernu.

Dok se jelo peče u rerni operite sudove i taman kad ih operete i još nešto malo pospremite po kujni (~15 minta) isključite rernu.

Gotov zapečeni pirinač sa feta sirom

Do ovog redosleda koraka sam došao posle više pravljenja ovog  jela i mislim da ovako imate najmanje praznog hoda u kuvanju. Po originalnom receptu, pirinač bi trebalo da se stavi u vatrostalnu posudu, ali time bismo morali da isprljamo jednu posudu više.

ps Uvek možete da paralno sa spremanjem ovog jela ispržite i neko meso i gurnete ga u pirinač, pa tek onda pospete sa feta sirom, ali to je već na vama…

Prijatno

Crni luk