Biciklističke staze na Novom Beogradu – propusti

Biciklističke staze na Novom Beogradu – propusti

Kao svaki biciklista koji bicikl koristi kao sredstvo prevoza bio sam vrlo srećan kad su počeli da planski prave biciklističke staze po Novom Beogradu. Naravno skoro sam siguran da u projektovanju nisu mnogo konsultovani biciklisti, tako da je bilo baš puno propusta, ali bolje išta nego ništa.

O biciklističkim stazamo je dosta pisano na forumima, kao na primer

Ciklo berza

Freebiking

Beobuild

Blokovi

Tu je već ubačena gomila gluposti oko i na stazi (staza koja ide kroz autobusku stanicu, žuti stubići, mesta na kojima staza nestaje…). Ako bih mogao da sažmem moj stav o stazama u par reči to bi bilo ovo:

  • Staze su negde dobre, negde nisu.
  • Žute ograde/stubovi oko ukrštanja sa ulicom su totalni promašaj, kao i prilazi tim delovima.
  • Nivelacija je na nekim mestima katastrofalno urađena (prelaz na ulicu bez „prelaza“, staza široka 1m uzdignuta 10-ak cm)
  • Bolje da su iscrtavali linije umesto što su ukopavali granicu između biciklističke i pešačke staze.
  • Jednosmerne staze su previše uske.
  • Neko je fino oprao pare kroz ovaj projekat.

Prošle godine sam malo pisao raznim ustanovama u vezi problema na stazama. Evo tih pisama.

Postovani,

ko je odgovoran za nezavrsene i lose radove u vezi biciklistickih staza na Novom Beogradu. Naime, na nekim mestima staze nisu u nivou sa trotoarom, pa je nemoguce vratiti se na istu, ako skrenete sa nje. Takodje, na nekim mestima nisu popunjene praznine izmedju staze i trotoara cime staza postaje vrlo opasna.
Takodje, nije uradjen prelaz izmedju trotoara i kolovoza (na mestima gde staza ide preko ulice).
Mozda vam se ovo cini kao da gledam sitnice, ali zbog tih losih izvedenih (nezavrsenih) radova, saljete znak Beogradjanima da ne umete da zavrsite posao do kraja.

Morate da znate da bickl moze da se osteti ako se prelazi preko nenivelisanog prelaza i steta moze da bude i visa od 100 evra koliko kosta bolja felna za bicikl.
Da li je potrebno da vas neko tuzi zbog losih radova?

Još jedno

Postovani, nadam se da je ovo prava adresa na koju pisem.

Naime, poslednjih dana sam malo vise vozio bicikl po stazama na Novom Beogradu kojima ne idem cesto (npr blokovi). Ono sto sam tamo video me je zaprepastilo. Ok, isli ste sa malo uzim stazama od proseka (mislim na jednosmerne staze), ali to sto one nisu nivelisane sa trotoarom je vrlo opasno (nebitno sto je ruzno). Naime, uska staza, slabo osvetljena, krivine pre raskrsnice sa vec cuvenim zutim ogradama vrlo usko postavljenim plus NEOBORENI prelazi sa i na ulicu. Meni kao iskusnom biciklisti, nije bilo svejedno kad sam prolazio kroz tu „igru bez granica“ a ne smem da pomislim kako tu prolaze mala deca.

Skrenuo bih vam paznju na stvari koji biciklisticku stazu na nekim mestima cine potpuno neupotrebljivom i opasnom i za vozaca i za bicikl:

Neoboreni prelazi sa staze na ulicu. Negde ste pokusali sa spustenijim ivicnjacima, ali oni nisu u nivou ulice, vec su uzdignuti par centimetara, a takodje su ispupcenog profila, tako da bicikl mnogo trpi kad prelazi preko takvog prelaza. Napominjem da ste na nekim mestima odlicno resili  te prelaze ili potpunim asfaltiranjem (kao za invalide) ili ste modifikovali stare (sive) ivicnjake. Strasno je sto ima raskrsnica gde ste oborili samo jedan ivicnjak, a ostale ne (Pariske komune i Studentska je samo jedan primer).

Nepopunjene rupe izmedju staze i trotoara (npr Bulevar Zorana Dj izmedju Narodnih heroja i Bulevara umetnosti). Rupe nije bas najbolji opis, ali ako zamislite jednu sinu izmedju staze i trotoara onda ce vam biti jasno o cemu pricam.

Zamolio bih vas da mi na bilo koji nacin stavite do znanja da ste ovo procitali i da mi kazete da li mozete nesto da preduzmete povodom zavrsetka tih staza (uradili ste 95% odlican posao, ali zbog ovih 5% ste upropastili odlicnu ideju).

Ako treba, verujte mi nije mi tesko, mogu da vam opisem svaku nepravilnost koja ugrozava biciklistu i bicikl na biciklistickim stazama.

PS: VRLO OPASNO: pored biciklisticke staze  posle tramvajskog mosta (u pravcu Ade) fali jedan saht. Tu je cesto bara, pa se rupa ne moze primetiti.
Takodje, ispod Gazele (gde stalno curi ona voda) fali nekoliko blokova i to bas po sred staze. Nocu je nemoguce primetiti gde su rupe jer je tu stalno voda i rupe su potpuno potopljene.
Stara Stenka: blokovi su potpuno unisteni na par mesta, a tamo je mracno, usko i veoma opsano.

Sa postovanjem

Par meseci kasnije, zaista su neke stvari iz ovih pisama urađene. Da li je to zbog mojih pisama ili nešto drugo? Ja potajno u sebi mislim da je zbog mojih pisama 😉

Juče, ili danas, su ponovo počeli da rade.

Strelicom sam označio deo koji je popravljen pre par meseci. Na ovom delu su dakle tri puta nešto radili. Pa zar nisu mogli kad su prvi put radili da odrade i deo za pešake (kao što su radili na nekim mestima)?

Bilo bi dobro kad bi se moglo doći u posed projekta po kome su rađene staze na Novom Beogradu. Skoro sam siguran da nije sve odrađeno po njemu. Zašto to kažem? Zato što je na nekim mestima biciklistička staza odvojena od pešačke ukopanim belim blokovima, a negde je samo povučena linija. Takođe je staza negde rađena crvenkastim asfaltom, a negde je samo obojena u crveno. Meni iskreno ne smeta ni obična boja i bele linije, ali ovo mi izgleda kao da su u međuvremenu pare nestale pa se pribeglo jeftinijem rešenju. A gde su pare?

Na žalost staze su rađene samo na Novom Beogradu. Naravno da bi bilo sjajno da se nešto uradi i kroz centar grada, ali svestan sam da je to skoro nemoguće. Široki trotoari i ulice Novog Beograda su bili idealni za ovaj projekat. Na sreću živimo na Novom Beogradu i ako idemo do grada, imamo samo jedan mali deo da savladamo (Brankova u kojoj su trotoari postali prohodni i za bicikle i Carice Milice, ili Pop Lukina) tako da nama nije strašno.

Vožnja po ulicama može biti stresno iskustvo, ali to je već posebna tema o kojoj možete čitati na Ciklo berzi ovde i ovde.

Sve u svemu pamet u glavu i živite zdravo i ne bedačite se mnogo kad se vratite iz neke strane zemlje gde je mnogo toga podređeno biciklima i biciklistima…