Neka moja pisma iz prošlosti iz rubrike "Među nama" u Politici

Nađoh neke isečke iz Politike 90-ih godina, gde su neki moji pogledi izašli u rubrici Među nama.

Tada su se tekstovi slali običnom poštom 🙂

petak 4. oktobar 1996.

TV prenosi – mamac za navijače
U senci uspeha Crvene Zvezde protiv Kajzerslauterna postavlja se pitanje zašto taj meč nije prenošen direktno na televiziji. Umesto prenosa meča koji nas je sve mnogo zanimao, emtiovan je nezanimljiv snimak utakmice Lige šampiona koja je igrana dan ranije. Komentator nas je obavestio da uprava kluba nije dala odobrenje da se utakmica našeg kluba prenosi direktno. To čudi jer se zna da su sve ulaznice bile prodate mnogo ranije.
Takvu praksu bi trebalo što pre zaboraviti, jer to nije način pozivanja publike na stadione. Trebalo bi realizovati direktne prenose, ne samo ovako važnih utakmica, već i naše prve lige. To bi, međutim, na prvi pogled smanjilo već slabu posetu našim stadionima. Na svim utakmice naše prve lige okupi se manje gledalaca nego na jednoj utakmici engleskog ili španskog prvenstva koje se direktno prenose u ovim zemljama. Direktnim prenosom igrači igraju pred milionski auditorijumom što bi omogućilo veću motivaciju igračima kojima nije lako da igraju pred praznim tribinama. Time bi se povećao kvalitet utakmica, što bi privuklo mnogo više navijača, što bi sliku o našim fudbalskim utakmicama učinilo lepšom jer nema ničeg lepšeg od punih tribina i kvalitetne utakmice.
Dok se to ne desi ne treba se pozivati na odluke kojima se zabranjuju prenosi utakmica za vreme odigravanja nacionalnog prvenstva. Normalno je da privatne televizije prenose utakmice stranih prvenstava koje su i kvalitetnije i zanimljivije od naših mečeva gde lepota fudbaslke igre ne dolazi do izražaja..
Zato je potrebno što pre pozvati publiku na naše stadione. To se može postići diretnim prenosima, uređenjem stadiona i boljom medijskom pokrivenošću. Ako bi se ispunili svi ti uslovi, više nećemo biti svedoci ispadanja u kvalifikacijama skoro svih naših klubova, što se desilo ove godine.
Dušan Popović
Novi Beograd
ps: pitanju je bila utakmica koju je zvezda dobila sa 4-0. U regularnom toku je bilo 1-0, pa su se igrali produžeci.
Mislim da je to bila utakmica koja je Dejana Stankovića izbacila u prvi plan.
Sećam se da sam bio u KST-u an nekom koncertu, a da sam utakmicu slušao preko radija 🙂
Među nama 2

Među nama 2

Utorak 8. septembar 1998.

Ukratko

U poslednje vreme na stranicama ove rubrike učestali su natpisi u kojima se napadaju naši fudbaleri zbog toga što ne pevaju himnu. Ja bih te osobe zapitao da li su ikada, od raspada SFRJ, bili na utakmici reprezentacije Jugoslavije. Ja bih rekao da nisu i da su te utakmice posmatrali zavaljeni u fotelje, odakle sve izgleda ružičasto. Da su bili na Marakani u vreme intoniranja himne videli bi kako se navijači ophode prema himni. Naime, 90 odsto ljudi zviždi i peva druge pesme

Dušan Popović
Novi Beograd

Među nama 1 Među nama 1