Krempite

Ko kaže da ne voli krempite, taj laže i pre nego što zine. Sigurno znate neku poslastičarnicu, najčešće kod nekog Albanca / Goranca, gde ste kao mali jeli krempite (uz limunadu, ili bozu), npr. tamo preko puta Studenjaka, iza bivšeg Radničkog univerziteta na Novom Beogradu.

Ovaj recept mi koristimo, ali opisaću vam ga na naš način uz male modifikacije.

  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 6 kašika oštrog brašna (ili 5 + 1 kašika gustina *)
  • 2 kašike gustina (ili želatin *)
  • 1l mleka
  • narendana kora limuna
  • šlag
  • lisnato testo

Stavite mleko u što veću šerpu i stavite na blagu vatru. U posudi izmiksujte jaja, šećer i vanilin šećer. Mutite oko 5 minuta da se malko zgusne. Zatim dodati brašno, gustin i narendanu koru limuna i nastavite da mutite. Za to vreme mleko je taman postalo vruće, pa zato sipajte ovu smesu u mleko i pripremite se na dugotrajno mešanje. Vatra ne sme da bude jaka. Mešati dok se ne zgusne smesa. Ako krene da se previše zgušnjava, sklonite šerpu sa vatre i nastavite da mešate, pa vratite na ringlu (sa smanjenom jačinom). Smesa će malo da poraste, ali će se kasnije, kako se zgušnjava da se smanji. Ako se smesa previše zgusnula, napravile se grudvice, tj grudvetine, to znači da je vatra bila prejaka. Nije sve izgubljeno, ali ovo radite na svoju odgovornost. Sklonite šerpu sa vatre, uzmite mikser i razbijte te grudve. Kad ih razbijete, vratite šerpu na ringlu, pa nastavite da mešate ili kašikom, ili mikserom.

Lakša, ali komplikovanija, varijanta je da mleko kuvate na pari, tj. šerpu za mleko, stavite u malo veću šerpu sa vodom, ma znate sigurno o čemu pričam. Ako imate ringlu sa indukcijom, onda je najbolje, jer je veoma teško da nešto zagori na indukciji.

Kad se lepo zgusne, malo gušće nego za puding, to znači da je gotovo sa ovim delom. Ostavite šerpu da se smesa malo prohladi. Napravite šlag (ili onaj iz kesice, ili od slatke pavlake). Zatim operite sudove, ili radite nešto drugo dok se smesa još ne ohladi na sobnu temperaturu. Mešajte sa vremena na vreme jer će se stvoriti kora, pa zatim i grudvice. Ima i ona fora da se stavi prijanjajuća folija po površini i to bi trebalo da spreči stvaranje kore pri hlađenju. Sipajte šlag u smesu i lagano mešajte dok se ne sjedini šlag sa smesom.

Ako se do sada niste pitali šta će vam lisnato testo, to znači da ga još uvek niste ispekli. U ovom trenutku testo već treba da je uveliko ispečeno i ohlađeno. Ovo je trebalo da napišem na početku recepta, ali neka vam ovo bude za nauk. RECEPT UVEK PRVO CEO PROČITATI PA PRISTUPITI PRAVLJENJU JELA.

Lisnato testo staviti ili na neki veći pleh, ili u posudu gde će da vam stoje krempite i razvući ga i izbockati viljuškom. Ako do sada niste zagrejali rernu, to opet znači da niste ceo recept pročitali. Tutnuti testo u vruću rernu i kad porumeni (za 10-15) minuta izvaditi napolje.

Na prohlađeno testo sipati onu smesu, lepo poravnati i tutnuti u frižider na nekoliko sati (ili da prenoći). Možete preko staviti šlag i čokoladne mrvice. Ovakve krempite možete jesti narednih nekoliko dana,

Prijatno!

ps: ako mislite da ste pozvani da probate ove krempite – „gospodo malko ste se za*ebali…“

edit *: Ako vam je krema previše brašnasta, jednu kašiku brašna zamenite gustinom i koristite želatin. Kada stavite mleko na ringlu kesicu želatina stavite u džezvu (ili šerpicu) i dodajte malo hladne vode. Taman dok se mleko greje želatin će da bubri. Kada krenete da mešate kremu, ugrejte želatin. Ubrzo će da se istopi i tada ga dodajte u kremu i nastavite da vrtite. Pošto želatin deluje tek kada se ohladi, krema neće biti gusta baš kao za puding, nego će biti samo malo ređa (ali i dalje dovoljno gusta).