Prolećni seminar ASAK-a 2003, Dubočka pećina

Došao je dan kad se nova generacija seminaraca ASAK-a uputila na svoju prvu, seminarsku, akciju. Prolecni kurs 2003. godine su pohadali Branka, Vlatka, Ivan, Nenad, Sloba, Viktor, Tas, Mladen, Mirko i Dragana, a na akciju nisu mogli da dodu Vlatka i Mirko. Peca je kao voda seminara odlucio da se ide u pecinu koja se nalazi nedaleko od sela Duboka, u blizini Kuceva. Planirano je da se na akciju krene u petak 25. aprila. Ivan i Nenad su krenuli dan ranije (zato što su išli vozom). Od starijih su došli Peca, Ana, Jelena, Zis,Branko, Marko (Brankov sin), Micko, Sneža, Sneža, Robert, Milena, Dule i Maja V. sa prijateljima.

Dubocka pecina se nalazi izmedu sela Duboka i Radenka. Do ta dva sela dosta cesto idu lokalni autobusi iz Kuceva (sa autobuske stanice).

Å atore smo postavili u neposrednoj blizini ulaza u pecinu, blizu potoka.

Kroz pecinu je proticao potok tako da nas je cekalo dosta prepinjanja, što je citavu akciju ucinilo zanimljivijom.

Peca i Micko su zajednom sa Tasom krenuli u opremanje pecine u subotu ujutru. Prvu grupu su cinili Branka, Sloba i Dragana, a od starijih su bili tu Milena, Marko, Zis (voda) i Dule. Trebalo je da sretnemo opremacku ekipu i da Tas nastavi sa nama put. Putovanje kroz pecinu je išlo polako. Zis nas je vodio i usput nas obasipao gomilom korisnih saveta. Takode je pricao i o morfološkim odlikama pecine. Iako nismo morali, prošli smo i izrazito uske delove pecine. Zahvaljujuci toj Zisovoj ideji, seminarci su se baš upoznali i sa tim segmentom pecinarenja.

Posle 12 sati smo izašli na svetlost zvezda i toplinu vatre i miris pasulja. Desio se propust: seminarci ove grupe nisu kršteni. No, ne treba brinuti. Krsticemo mi njih vec jednom.

Druga grupa, pod Jeleninim vodstvom, ušla je u pecinu na dan uskrsa (posle tradicionalnog tucanja jajima). Tu grupu su sacinjavali Ivan, Nenad, Mladen i Viktor i od starijih Ana i Robert. Ova grupa je išla mnogo brže od prethodne ekipe. tako da su se spustili na dno druge jame. Viktor je na svojoj prvoj akciji iskusio kako je to kada ti pukne sidrište (2 puta), na srecu bez posledica. Izašli su posle 8 sati i na svetlost dana izneli i lepo vidljiva svedocanstva njihove prve speleo-akcije.

Ekipa se rasturila na više pravaca. Neki su krenuli u Beograd u nedelju autobusom, neki u ponedeljak ‘stopom’, neki kolima, a neki su produžili ka Suvoj planini.

Naravoucenije:

  1. Pažljivo birati osobe koje ce sa tobom ulaziti u pecinu
  2. Pažljivo birati osobu (osobe), kojima se urucuju tehnicki aparati