Božja ruka – 23 godine posle

stvaranje adama

Svako muško biće (a i poneko žensko) znaju šta je božja ruka. Naravno nije u pitanju ona poznata Mikelanđelova freska u Sistinskoj kapeli kad Bog prstom dodiruje Adama (Stvaranje Adama), već Maradonin gol na Svetskom prventstvu u fudbalu 1986. kada je nadvisio Pitera Å iltona i postigao, sigurno jedan od najpoznatijih golova u istoriji svetskih prventstava.

Piter Å ilton i Maradona

Maradona i Piter Å ilton
Maradona je taj pogodak nazvao „Božja ruka“. Naravno tu je složio neku priču o tome kako ga je sam Bog pogledao kad je gol postignut. 20- ak godina kasnije je zvanično priznao ono što su svi znali – da je gol postigao rukom.

Sinoć nova nepravda. Revanš utakmica baraža za Svetsko prventsvo u Južnoj Africi 2010 Francuska – Irska. Francuzi prvu utakmicu dobili u Irskoj 1-0, a sinoć obrnuta situacija. Usledili su produžeci. Slobodan udarac, tj centaršut, Anri prima loptu rukom, drugi put rukom je spušta na nogu i pogađa u glavu Galasa koji postiže gol koji je, kasnije se videlo, odlučio putnika na SP. Da stvar bude gora, prilikom centaršuta dvojica Francuza su bila u ofsajdu.

Prijem lopte pred asistenciju

Ok, glavni sudija nije video, pomoćni takođe. Anri nije bio lud da dođe do sudije i da prizna. Sudija ga nije pitao. Irci se bunili, plakali.Posle utakmice rekli šta su rekli, uložili žalbu, traže novu utakmicu…
 Spuštanje lopte na kopačkuVerovatno se ništa revolucionarno neće desiti. FIFA će reći da su i sudije ljudi i da su podložni greškama. Kamere neće da usvoje jer time fudbal gubi svu draž je rse time udaljava od ljudi. Da fudbal i čine takve greške o kojima se priča godina kasnije. Verovatno će ubaciti još dvojicu sudija koji će stajati iza svakog gola (ovosezonski eksperiment u ligi UEFA).

A Irci? Oni će žaliti za ovom prilikom i govoriti o zaveri Platinija i FIFA, nepravdi prema malim fudbalskim savezima.

Å ta je mogao da uradi Anri? Mogao je da prizna sudiji da je napravio penal. Ispao bi faca, Francuzi bi verovatno dali gol do kraja produžetka ili bi pobedili na penale, a Anri bi dobio sijaset nagrada za fer plej. Ovako će ga svi pamtiti po ovom potezu (a sjajan je igrač).

Šta je Robi Fauler svojevremeno uradio (2:17) ?

Zato Robija zovu Bog!